ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/11/2019

СКУПШТИНА ПОТВРДИЛА ДА ГРАЂАНИ СРПСКЕ НЕ ЖЕЛЕ НИКАКВУ УНИТАРНУ БиХ

 

БЕОГРАД, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - Политички аналитичар Стевица Деђански сматра да је Народна скупштина Републике Српске усвајањем Информације о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ, само дала легитимитет ономе што сви знају - да грађани Српске не желе унитарну БиХ иако трпе и прихватају чињенично стање да је Српска дио БиХ, под условом да нису угрожена њена права.

 

"Ова информација је само потврдила уверење да сви стоје иза тога. Нажалост, као и увек у српском народу и као што се дешава и у Србији, имамо део опозиционих партија које због својих личних интереса и мислећи да ће да се додворе својим менторима на Западу нису подржали оно што је воља народа", рекао је Деђански Срни.

Он је поручио да је то тужно, али да је, на срећу, ријеч о мањини у српском народу.

"Жалосно је што нису сви на истој позицији као што је Скупштина донијела одлуку, али ситуација је таква каква јесте и народ зато на изборима редовно кажњава ту и такву врсту политиканства и ту и такву опозицију", рекао је Деђански.

Према његовим ријечима, оно што је битно и на чему се у Информацији инсистира јесте да је Српска задржала опредјељење да остане војно неутрална и да то неће прекршити ни по цијену да сноси неке казнене мјере које у принципу нису ни могуће.

"Информација је донесена да би се учврстила позиција Српске и њен став и она је јако позитивна за српски народ", нагласио је Деђански.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче Информацију о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Српске, те донијела 20 закључака у којима се, између осталог, наводи да ће реаговати на све противправне и противуставне акте и активности домаћих и страних фактора усмјерене на урушавање и измјену Дејтонског мировног споразума.

Народна скупштина Републике Српске захтијева да потписници и свједоци Дејтонског споразума, као и сви представници међународне заједнице реагују на доношење аката који позивају на разградњу тог споразума, као и на сваку активност која је противна његовим одредбама и принципима, те да омогуће покретање неопходних процедура којима ће се БиХ, Република Српска и Федерација БиХ вратити у предвиђене оквире овог међународног споразума.