ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура13/11/2019

ОТВОРЕНА РЕВИЈА АРХЕОЛОШКИХ ФИЛМОВА

 

БАЊАЛУКА, 13. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је отворена 14. Ревија археолошких филмова, у оквиру које ће бити приказано 13 филмова из области археолошког културног насљеђа.

 

Начелник Одјељења за културно насљеђе у Министарству просвјете и културе Републике Српске Милица Котур истакла је значај ове ревије јер представља прилику да се јавност упозна како са најновијим археолошким окрићима, тако и са занимљивим и понекад интригантним, другачијим приступом у тумачењу, већ од раније познатих археолошких локалитета.

"Документарни филмови који ће бити приказани баве се врло разноликом археолошком тематиком, на научни, али и на атрактиван-приступачан начин, те омогућавају свима онима које привлаче старе цивилизације, да се упознају о различитом и драгоцјеном богатством археолошког културног насљеђа", рекла је Котурова приликом отварања Ревије.

Она је додала да ресорно министарство изузетно цијени и подржава манифестације оваквог карактера јер доприносе културолошком образовању јавности, а нарочито младих.

Координатор Ревије археолошког филма у Музеју Републике Српске Ана Браташевец рекла је да ова ревија нема такмичарски карактер.

"Ово је изванредна прилика за посјетиоце да погледају документарне филмове из области археологије, вриједна и занимљива филмска остварења за које бањалучка публика показује све веће интересовање", рекла је Браташевец.

Она је додала је у оквиру овогодишње Ревије отворена изложба дјечијих радова "Праисторијске играчке као инспирација", коју је оганизовала виши кустос археолог у Музеју Српске Славица Арсенијевић.

"Радови су инспирисани експонатима музејске археолошке изложбе 'Доња Долина' и представљају допринос културној манифестацији Дани европског насљеђа у Републици Српској, са темом 'Умјетност и забава'", навела је Браташевец.

Она је рекла да је изложба реализована у сарадњи са наставником ликовне културе у Основној школи "Бранко Радичевић“ у Бањалуци Биљаном Вукићевић.