ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/11/2019

МИТРИЋ: КОНЦЕПТ И ЕДУКАТИВНИ САДРЖАЈ ФЕСТИВАЛА ИСПУНИЛИ МИСИЈУ

 

ЗВОРНИК, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Концепт Међународног филмског фестивала "Први кадар" који у свом програму има кратке документарне филмове и у ревијалном дијелу дугометражне, као и едукативни садржај, испунио је своју мисију, изјавио је директор ове манифестације Витомир Митрић.

 

Митрић је синоћ на затварању зворниког дијела фестивала истакао да је врло значајан и едукативни дио Фестивала који прави културни мост између градова и међу младим људима са сасвим новом спознајом о филму.

"Неки млади људи са којима смо радили сада су у свијету филма, а управо овај фестивал има и циљ да едукује младе", рекао је Митрић Срни.

Он је истакао да су едукативна предавања била посјећенија него што се очекивало, док су мјеста за вечерње пројекције изузетно добрих филмова била попуњена, што говори у прилог чињеници да је публика изузетно добро прихватила Фестивал.

Умјетнички директор и селектор "Првог кадра" Александра Митрић Штифанић рекла је да је дио Фестивала у Зворнику који је одржан у претходна три дана имао фантастичан почетак са филмом "Пијавице" на чијој је премијери био специјални гост Лазар Ристовски, као и завршницу са филмом "Ајвар" редитеља Ане Марије Роси.

Она је истакла да је, осим богатог такмичарског дијела фестивала и пратећих садржаја, важно истаћи његов едукативни сегмент.

"Одржана је филмска школа `Првог кадра`, а у оквиру ње врло значајна мастерклас предавања филмске глуме за полазнике драмских секција у средим школама, чиме им је отворен потуно нови поглед на филм и глуму", рекла је Штифанићева.

Она је рекла да се овогодишњи фестивал "Први кадар", након Зворника, одржава у Источном Сарајеву под мотом "Да не види зло!".

"Мото овогодишњег фестивала једним дијелом инспирисан је народном изреком, а другим тематским оквирима филмских остварења, са задатком да кроз филм, као медијум и умјетност, промовише позитивне вриједности и врлине", рекла је Штифанићева.

Она каже да Фестивал и ове године наставља са мисијом децентрализације културе и филмске умјетности, чиме даје знатан допринос развоју филма и кинематографије у Републици Српској и БиХ, остварујући величанствену мисију.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, а манифестацију су подржали град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, као и Адико банка.

Медијски покровитељи Фестивала су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и РТРС.