ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛЕ КОЉЕВИЋА У БАЊАЛУЦИ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Биста професора Николе Кољевића, некадашњег потпредсједника Републике Српске и једног од оснивача СДС-а, откривена је данас у парку испред зграде Народног позоришта у Бањалуци, у присуству највиших званичника Српске.

 

Бисту су заједнички открили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и Кољевићева кћерка Богдана.

Откривању бисте су присуствовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, представници Владе Српске, затим Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", која је иницирала постављање споменика, те лидери појединих партија из Српске, као и бројни грађани и личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Кољевић је био визионар и значајна личност у стварању Српске. Био је један од најзначајних српских шекспиролога, компаративиста, театролог и признати интелектуалац.

Професор доктор Никола Кољевић /1936—1997/ био је професор Филозофског факулета у Сарајеву, а као гостујући предавач радио је на универзитетима у Мичигену и Чикагу. За српског члана Предсједништва СР БиХ изабран је 1990. године, а од априла 1992. године био је потпредсједник Српске.

У јануару 2017. године откривена је и спомен-плоча на родној кући Николе Кољевића у Бањалуци.