ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ИЗВРШЕН ПРВИ ЕПИДУРАЛНИ ПОРОЂАЈ

 

ДОБОЈ, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - У добојској Болници "Свети апостол Лука" први пут је извршен порођај у епидуралној анестезији на породиљи Мири Ђекић /21/ из Подновља, која је родила дјевојчицу Анђелу.

 

Ђекићева је рекла да је порођај, који је обављен прије два дана, извршен без компликација и боли, те да је била будна и одмах након њега је могла да устане.

Она је навела да се на овај захват одлучила по препоруци гинеколога и анестезиолога с обзиром на то да је имала страх од болова које је имала током порођаја са првим дјететом.

Начелник Службе за анестезију и реанимацију Симуна Жакула рекла је да је епидурална аналгезија једноставна техника којом се у кичемни ступ убризгавају анестеци и лијекови против болова, тако да мајка не осјећа бол и будна се порађа.

Она је навела да се ова техника раније није примјењивала у Служби за гинекологију и акушерство усљед недовољног броја анестезиолога.

Анестезиолог Славиша Ћелић као предност епидуралне анестезије наводи да је безбједнија од опште анестезије, истакавши да је будна трудница најбоља трудница.

Он је рекао да се услуга епидуралне анестезија плаћа 250 КМ.

Гинеколог који је обавио пород Младен Миличевић навео је да је процес порођаја исти, али да је епидуралном анестезијом безболан.

Начелник Службе за гинекологију и акушерство Гордана Средановић рекла је да ће се порођај епидуралном анестезијом у добојској болници примјењивати у наредном периоду по избору породиље, а по препоруци гинеколога и анестезиолога.