ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2019

АТИНА ПОДРЖАВА БЕОГРАД ПО ПИТАЊУ ЕУ И КОСМЕТА

 

БЕОГРАД, 14. НОВЕМБАР /СРНА/ - Министар спољних послова Грчке Николаос Дендијас данас је потврдио подршку његове земље европском путу Србије, као и у вези са Косовом и Метохијом.

 

Он је рекао да је европска перспектива Србије и западног Балкана кључна за остваривање мира и стабилности у региону, те да земље које желе у ЕУ морају да испуне потребне услове.

Дендијас је рекао да је за Грчку важно ширење ЕУ на западни Балкан, као и да званична Атина подржава Сјеверну Македонију и Албанију на њиховом европском путу.

"Нисмо били срећни када Сјеверна Македонија и Албанија нису добиле датум /за отпочињање преговора са ЕУ/ и урадићемо све што можемо да га добију", рекао је Дендијас.

Он је на конференцији за новинаре са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем поздравио његов став о могућем организовању трилатералног сусрета Србија-Кипар-Грчка.

Према његовим ријечима, Атина поздравља и учешће припадника Војске Србије у мировној мисији УН на Кипру.

Дачић је захвалио грчком колеги за подршку по питању Косова и Метохије, указавши да Београд и Атина имају веома добре односе на свим пољима, али да би јачање економске сарадње у будућности требало да буде приоритет.

Он је подсјетио и да је Грчка омиљена дестинација за туристе из Србије.

"Увек сам говорио - идите тамо где вас воле зашто да идете тамо где ће да бацају аутомобиле у море", рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да двије земље везују јаке историјске везе и пријатељство два народа.

"Наш народ, поред Руса, највише емоција сигурно даје грчком народу, а задатак политичара је да те односе још више учврсте", рекао је Дачић и додао да Београд жели да са Атином развија односе на свим пољима.

Упитан о дијалогу Београда и Приштине, Дачић је одговорио да је дијалог "тренутно на реанимацији" и да његов наставак не зависи од Београда.

"Да ли ће дијалог оживети зависи од тога докле ће међународна заједница да толерише једностране акте Приштине, таксе од 100 одсто на робу из Србије, фарсу са бројањем српских гласова на изборима у заштитним оделима...", рекао је Дачић.

Дачић је подсјетио да Београд има јасан став да је за наставак дијалога неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије.

Он је истакао да у УН, укључујући Србију, тренутно од 193 земље - 94 није признало, док је исти број земаља признао косовску независност.

Према његовим ријечима, на преосталих пет земаља Приштина не може да рачуна јер оне не гласају за њено учлањење у међународне институције и организације.

"И тај број /земаља које су признале/ Косово ће бити мањи и ми ћемо да наставимо са тим активностима. Овде је реч да Приштина схвати да није све готово /по питању независности/ и да мора да прихвати компромис", истакао је Дачић.

Дачић је поручио да би приштински политичари требало да прихвате ту реалност умјесто што се међусобно утркују ко ће да покаже већи шовинизам према Србима.