ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ВЛАДИКА ТЕОДОСИЈЕ СЛУЖИО ПОВОДОМ СВЕTОГ КОЗМЕ И ДАМЈАНА

 

ОРАХОВАЦ, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Његово преосвештенство владика рашко-призренски Tеодосије служио је данас литургију у манастиру Зочиште поводом манастирске славе посвећене Светом Козми и Дамјану, пожељевши да се вјерници из године у годину окупљају у што већем броју око ове обновљене светиње.

 

"Сведоци смо 20 година како је народ доживљавајући велики егзодус напустио ово подручје и са њим и монаси ове свете обитељи јер им је претила велика опасност", рекао је владика Теодосије подсјетивши да су монаси 1998. и 1999. године заједно са народом били киднаповани, али су се избавили, захваљујући молитвама Светим Козми и Дамјану.

Владика Теодосије подсјетио је да је манастир 2004. године био миниран и срушен, те истакао да су вјерници који су се молили на темељима знали да се Божија сила пројављује тамо гдје се страда, што се и сад десило, па је братство обновљено, као и светиња у којој почивају мошти Светих Козме и Дамјана.

"Ми данас сабрани у овој светињи долазимо с вером и љубављу тражећи помоћ за исцелење наше душе и болести које не могу исцелити лекари", рекао је владика Теодосије, благосиљајући вјернике.

Владика Tеодосије је поручио вјерницима да се моле Богу да умножи љубав међу људима, да се окрену једни према другима, несебично и без зависти, те да буду милосрдни.

"Мошти Светих бесребреника Козме и Дамјана почивају у манастиру Зочиште и чудотворе како некада, тако и сада", рекао је у бесједи владика Tеодосије.

Прославу манастирске славе обезбјеђивао је повећан број припадника Косовске полицијске службе. У Зочиште данас нису допутовали расељени Срби из овог мјеста и Ораховачке жупе, као што је то било љетос.

Старосједилац Миодраг Милић, настањен у Великој Хочи, рекао је Срни да су људи уплашени и застрашени и да је зато данас мање вјерника у Зочишту.

"Слушамо свакојаке претње из Приштине о масовним хапшењима наших виђенијих људи и зато ретко ко сме да доласком на овај свети дан ризикује да буде ухапшен", рекао је Милић и додао да је додатни страх изазвао велики број косовских полицајаца, уз прилазни пут манастирском комплексу.

У селу Зочиште удаљеном око пет километара од центра Ораховца до повлачења српске војске и полиције јула 1999. године живјело је скоро хиљаду Срба, а данас ниједан, иако је у селу почетком 2010. године обновљено, али, у међувремену, опљачкано и девастирано 45 српских кућа.

Манастирска звона о свим празницима се оглашавају, а братство предвођено игуманом Стефаном прима госте крштене и некрштене којима је потребно исцјељење душе, као и оне који траже лијек за разне врсте болести, посебно слабовиди.