ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/11/2019

РАЗГОВОРИ О ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ ИДУ У ДОБРОМ ПРАВЦУ

 

САРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да се "иде у добром правцу" када је ријеч о формирању Савјета министара и парламентарних комисија.

 

"Чини ми се да је атмосфера коју смо имали данас била више него добра и да можемо рећи да идемо у добром правцу када је у питању успостављање Савјета министара, комисија која требамо направити и остале стваре", рекао је Човић новинарима у Сарајеву након сједнице заједничког Колегијума оба дома парламента БиХ.

Човић је додао да се на дневном реду ове сједнице нашао сав материјал који је чекао заједнички рад чланова колегијума два дома. "Мислим да од овог тренутка не постоји нити један материјал који захтијева неку посебну активност и заједнички Колегијум", рекао је Човић.

Он је нагласио да је атмосфера током сједнице била више него добра и да се иде у добром правцу.

"Охрабрен сам начином на који смо данас радили када је ријеч о припреми наших наредних активности", рекао је Човић, наводећи да је охрабрен чињеницом да заједнички Колегијум може радити и да су све тачке дневног реда формално завршене.

Према његовим ријечима, корак по корак се сустиже нешто што 13 мјесеци стоји пред домаћим политичким лидерима, а то је да Парламентарна скупштина БиХ функционише и да буде формиран Савјет министара.

Човић је изразио увјерење да ће, ако све буде било како је планирано, ускоро бити одржан састанак СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ којом би се и формално завршила прича о формирању власти.

Он је додао да Савјет министара треба да буде формиран до маја идуће године, када би БиХ требало да буде домаћин сусрета парламентарних скупштина Европе, те изразио увјерење да ће се БиХ наћи на дневном реду Европске комисије "у статусу какав имају Сјеверна Македонија и Албанија".

"Можда сам преоптимистичан, али атмосфера повјерења коју градимо би коначно требала дати резултате. Мислим да је даље овакво стање неодрживо и ником не одговара и не треба нас нико други подсјећати на одговорност коју имамо", рекао је Човић новинарима.

Кад је ријеч о иницијативи ПДП-а и СДС за сазивање хитне сједнице на којој би се формирале комисије и откочио рад Парламента БиХ, Човић је рекао да нема коментара јер су све иницијативе легалне и легитимне ако су у духу Пословника Парламентарне скупштине БиХ.