ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

КОНГРЕС - КОРАК ДАЉЕ У ПОВЕЗИВАЊУ ПРИВРЕДНИКА СРПСКИХ КРАЈЕВА

 

НОВИ САД, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Први конгрес привредника српских крајева корак је даље у повезивању привредника, регионалних заједница и представника цивилног сектора свих српских крајева, рекао је Срни Славиша Рујевић, предсједник Удружења "Српски крајеви", које је организовало овај догађај.

 

"Удружење `Српски крајеви` до сада је радило на очувању културе и традиције, као и на обједињавању српског културног простора, а овим конгресом желимо да одемо и корак даље у повезивању не само привредника, него и локалних и регионалних заједница, као и представника цивилног сектора свих српских крајева,", рекао је Рујевић прије почетка Конгреса.

Он је навео да ће на Конгресу посебна пажња бити поклоњена Србима који живе у рубним дијеловима Републике Српске и Федерацији БиХ /ФБиХ/ чији је опстанак угрожен.

"Зато Конгресу присуствују представници српских општина у ФБиХ и рубним подручјима Републике Српске, као би сазнали на који начин могу да превазиђу тешко економско стање у којем се налазе. Имаћемо прилику да од њих из прве руке чујемо шта угрожава њихов опстанак на вјековним огњиштима", рекао је Рујевић.

У уводном дијелу Конгреса приустним су се, осим Рујевића, обратили директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, генерални секретар Привредне коморе Војводине Јован Вујичић и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Војводине Душко Ћутило.

Циљ Конгреса је повезивање привредника, локалних и регионалних заједница, као и представника цивилног сектора свих српских крајева. Посебна пажња посвећена је развоју локалних заједница у којима је угрожен опстанак српског народа.

На Конгрес су дошли и представници српских општина у Федерацији БиХ и у рубним подручјима Републике Српске.

Организатор Конгреса, који је одржан у Великој сали Привредне коморе Војводине, јесте Удружење "Српски крајеви" из Новог Сада, познато је по издавању истоименог часописа, а до сада су реализовали много пројеката који су се бавили повезивањем српских крајева.