ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/11/2019

ОД 21. ДО 24. НОВЕМБРА "ДУКАФЕСТ"

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Међународни фестивал студентског филма "ДукаФест", на којем се у такмичарском програму очекују пројекције 20 играних и 27 документарних студентских филмова из цијелог свијета, биће одржан у Бањалуци од 21. до 24. новембра.

 

Ријеч је о селекцији 1.561 филма из 91 земље, колико их је пристигло на конкурс "ДукаФеста", који ће, након петогодишње паузе, бити одржан седми пут.

Ревијални филмски програм чини селекција анимираних и филмова студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који ће бити подијељен у два блока по 90 минута.

Други дио ревијалног програма чиниће промоција диптиха књига "Критички водич кроз српски филм, 2000-2017" и "Најбољи српски филмови у 21. вијеку", у издању Филмског центра Србије, које потписују Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић, те презентација драмског одсјека Академије средњошколцима.

Жири овогодишњег "ДукаФеста" чине режисер и професор режије на Академији Саша Хајдуковић и бивши учесници "ДукаФеста" Немања Ћеранић и Владимир Тагић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић рекао је на конференцији за новинаре да град пружа финансијску, ресурсну и логистичку подршку овом фестивалу.

"Можемо слободно рећи да `ДукаФест` и након паузе наставља да буде амбасадор Бањалуке и Републике Српске, у сваком погледу. О томе говори и огроман број пријава, а то што су стигле из чак 91 земље, говори о важности `ДукаФеста`", рекао је Станић.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да је Бањалука средина у којој филмска умјетност као културна индустрија није довољно развијена, подржана и промовисана.

"Први значајан помак на плану развоја филма било је оснивање Академије умјетности Универзитета у Бањалуци 1999. године, чиме су постављени темељи за професионално бављење кинематографијом. До данас, Академија умјетности и град Бањалука су на филмском плану највише представљани управо студентским филмовима, који су играни на многим домаћим и страним фестивалима и освајали важне награде", навела је Додикова.

Додикова је истакла да та чињеница обавезује све оне који се баве умјетношћу, воле филм и настоје да граде квалитетну културну средину у којој живе, да један од конкретних корака буде побољшање студентске филмске продукције.

Портпарол компаније "М:тел" Милица Кондић навела је да "ДукаФест", осим што промовише студентску филмску умјетност, младе ауторе и све остале који су укључени у настанак филма, ради на повезивању младих кроз међукултуралну и професионалну сарадњу.

"Није случајно што смо одлучили да подржимо `ДукаФест` јер је повезивање такође и основна дјелатност и мисија компаније `М:тел`. Као компанија поносни смо и срећни што као главни спонзор и пријатељ Фестивала можемо да помогнемо да нови почетак `ДукаФеста` буде што лакши и сигурнији", истакла Кондићева.

Фестивал је настао као помен Душку Дукићу - Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

"ДукаФест" организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности "КРОВ", уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бањалука, док је главни спонзор "М:тел".

Улаз на све програмске садржаје "ДукаФеста", који ће бити одржан у Градском позоришту "Јазавац", биће бесплатан.