ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

ФОРМИРАТИ ТИМОВЕ ЗА СИСТЕМАТСКЕ ПРЕГЛЕДЕ РАТНИХ ВОЈНИХ ИНВАЛИДА

 

ЗВОРНИК, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Градска организација ратних војних инвалида Зворник тражи од надлежних институција Републике Српске да законом формирају тимове за систематске прегледе ратних војних инвалида, ради превентивне здравствене и социјалне заштите ове популације.

 

Предсједник Градске организације ратних војних инвалида Драгислав Мијановић рекао је новинарима да је неопходно формирање ових тимова за систематске прегледе, јер у Зворнику годишње од карцинома умре 10 до 12 људи из ове популације.

"Имамо податке да у 99 одсто случајева од карцинома дебелог цријева, једњака и плућа, умиру ратни војни инвалиди", рекао је Мијановић.

Мијановић је нагласио да је неопходан ситематски преглед ове популације бар једном годишње како би се донекле сузбила ова болест која је све више присутна у Републици Српској и региону, вјероватно као посљедица НАТО бомбардовања.

Он је рекао да тимове за систематске прегледе имају ФБиХ, Србија, Црна Гора и Хрватска.

Мијановић је позвао министарства рада и борачко инвалидске заштите и здравља и социјалне заштите Републике Српске да помогну у доношењу ових законских рјешења.

Говорећи о архитектонским баријерама због којих ратни војни инвалиди још не могу да приђу установама и институцијама у Зворнику, Мијановић је рекао да се ови недостаци тренутно отклањају испред Дома здравља, Поште, Суда и другх објеката од друштвеног значаја.

"Када све ово буде завршено ратни војни инвалиди моћи ће несметано да долазе и користе услуге ових установа", рекао је Мијановић и додао да је то требало много раније урадити.