ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана14/11/2019

УТВРЂЕН НАЦРТ ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року којим се уређује право на суђење у разумном року и његова заштита, те право на правично задовољење због повреде овог права којe се остварује у судском поступку.

 

Прописује се и право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због повреде права на суђење у разумном року, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Право на заштиту права на суђење у разумном року има свака странка у судском поступку која сматра да суд није у разумном року одлучио о њеном праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело, а право и дужина трајања разумног рока утврђују се у складу са праксом Европског суда за људска права у Стразбуру.

"Кроз обезбјеђење заштите права на суђење у разумном року убрзаће се судски поступци, а то ће свим категоријама становништва омогућити брже и ефикасније провођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор", наводи се у саопштењу.

Нацртом је прописана могућности објављивања пресуде којом је утврђено да је неоправдано одуговлачен поступак и одлучивање на интернет страници суда, што чини oве поступке транспарентнијим, омогућава правично задовољење странке, те повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту.