ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

СКРОМНЕ ЖЕЉЕ МАЛИШАНА КОЈА СЕ БОРЕ СА ДИЈАБЕТЕСОМ

 

БАЊАЛУКА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Дјеца из цијеле Републике Српске, која се од најранијег дјетинства боре са дијабетесом, данас су добила прилику да у Народној скупштини Републике Српске говоре о томе како је одрастати уз тешку и неизљечиву болест.

 

Петогодишња Наташа Бањац из Дринића рекла је да су и она и сестра болесне и да им је мама објаснила, али, каже, то није ништа страшно.

"Могу да се играм с дјецом, могу да идем на рођендане, све могу, само морам да слушам маму, кад ми каже шта могу, а шта не могу да једем. Али, могу да једем чак и чоколаду, има она што је без шећера", истакла је Наташа.

Никола Малешевић /13/ из Разбоја код Српца рекао је новинарима да је свјестан да има дијабетес, али осјећа се добро, као свако друго дијете, као да је здрав.

"Захваљујући инсулинској пумпи, коју сам добио прије шест година, могу без проблема да идем на излете, да једем скоро све, па чак и слаткише, да пијем сокове. Ни рођенданску торту не одбијам, кад идем код другара на рођендан", каже Никола.

Он је додао да му је без инсулинске пумпе било много теже и сјећа се како је, као мали дјечак избјегавао дружења и велике одморе, јер је, за разлику од друге дјеце, био "осуђен" на интегралне кексиће и воду, преноси "Српскаинфо".

"Наравно, и сада морам да водим рачуна, да редовно вјежбам и пазим шта једем, али то је уствари само здрав начин живота", рекао је Никола.

Маја Шарић /11/ из Српца, која се са дијабетесом бори од најранијег дјетињства, признаје да за њено здравље више страхују родитељи, него она сама.

"Мени се не чини да је то што имам дијабетес нешто страшно. Важно је само да редовно узимам инсулин и да ускладим исхрану и то је то. Иначе, имам дјетињство као и сви моји другари", наводи Маја.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да ће све институције Српске поклонити посебну и додатну пажњу дјеци обољелој од дијабетеса, јер је ријеч о дјеци и болест која се лијечи у континуитету.

"Нема зваршетка лијечења и 24 часа је потребна брига за такве пацијенте, што управо чине љекари на чему им захваљујем и дајем подршку да истрају у својим наканама и намјрама", реако је Чубриловић новинарима током пријема за тридесетак дјеце из Српске која болују од дијабетеса организованог поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Дјеца су прије пријема имали и симоблични час физичког васпитања испред Народне скупштине уз прикладне вјежбе како би скренули пажњу на неопходну физичку активност у контроли ове болести.

Да је, ипак, ријеч о озбиљној болести, која захтијева озбиљан цјеложивотни третман, упозорила је Гордана Букара Радујковић, педијатар ендокринолог, која у Клиници за дјечје болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске годинама лијечи дјецу дијабетичаре.

"Ако дијете болује од дијабетеса типа један, битно је да се оно адекватно лијечи и његује и да се од најранијег узраста води рачна о физичкој активности. Само под тим условима дијете са дијабетесом се правилно развија и расте", упозорила је она у разговору за "Српскаинфо".