ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

СВЈЕДОЧЕЊЕ О ИЗВОРУ КОМЕ ЈЕ ХЕРЕНДА РЕКАО ДА ЈЕ ПОБИО СВЕ ВОЈНИКЕ

 

САРАЈЕВО, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - На суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједок Tужилаштва испричао је данас да је радио у Федералној обавјештајно-сигурносној служби /ФОСС/ када му је 2004. године дошао извор и изнио сазнања о убиству у "Великом парку", о чему је он направио службену забиљешку.

 

Заштићени свједок "К" рекао је пред Судом БиХ да му је извор испричао да је /Неџад/ Херенда носио "хеклер" и рекао: "Ја сам их све побио".

Заштићени свједок "К" навео је да му је извор рекао и да је у близини био и Амир Међић, којег је свједок виђао у Државној безбједности.

Како преноси Бирн, свједок "К" је навео да је од тог извора добио информацију да је ликвидирано 11 људи. О тим сазнањима је направио службену забиљешку, али не зна да ли су информације даље провјераване и да ли је неко разговарао са Херендом и Међићем.

Он је додао да је убрзо након тога отишао на ново радно мјесто у Бањалуку, јер је било у току формирање обавјештајне агенције на нивоу БиХ.

Како је објаснио, службене забиљешке су иначе просљеђиване аналитичком одјељењу у служби, а даље полицији и тужилаштву.

Свједок "К" изјавио је да му је тај извор рекао и да је заробљене војнике довео Давор Матић, мада се, како је навео, о томе причало и недуго након убистава 1992. године.

Према свједоку, у служби су изворе означавали као поуздане, непоуздане или оне који су у фази провјере. Особу која му је рекла информације о злочину у "Великом парку", како је навео, означио је као извор у фази провјере.

Свједок "К", који је за вријеме рата радио у Државној безбједности, рекао је да је у Дому полиције био једном, када је њега и колегу начелник Центра служби безбједности /ЦСБ/ Бакир Алиспахић послао да узму изјаве од снајпериста који су дјеловали на Алипашином Пољу.

Он је рекао да је у Дому полиције, осим групе специјалаца, затекао Асима Даутбашића, такође из Државне безбједности, који је био "алфа и омега" и који се за све питао. Свједок је чуо да је снајперисте привео Нусрет Шишић Дедо, који је био у јединици Јуке Празине.

На питање Викићеве одбране, он је рекао да Шишић и Матић нису били под надлежношћу Викића.

"Није Викић дозвољавао да такви долазе", рекао је свједок.

Он је навео да је био изненађен када је сазнао да се води истрага против Викића и Пушине, јер о њима ништа лоше није чуо. Викића је окарактерисао као хероја.

За убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву оптужени су командант Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драган Викић, бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталим посмртним остацима још трага.

Суђење ће бити настављено 21. новембра.