ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво14/11/2019

БОЈИЋ: ПРИМЈЕЊУЈЕМО НАЈМОДЕРНИЈУ ТЕРАПИЈУ У ЛИЈЕЧЕЊУ ДИЈАБЕТЕСА ТИПА ДВА

 

ДОБОЈ, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Универзитетски клинички центар Бањалука годину дана примјењује најмодернију терапију за лијечење пацијената у Републици Српској обољелих од дијабетеса типа два, рекла је национални координатор за дијабетес Српске Мирјана Бојић.

 

"Терапија је скупа, али њен бенефит је значајан, и одражава се у бољој регулацији шећерне болести, али и кардиоваскуларних болести", рекла је Бојићева новинарима прије стручног скупа у Добоју, намијењеног здравственим радницима и сарадницима.

Она је појаснила да су у примјени три препарата, од којих су два комбинована - инсулин и ГЛП1, а трећи је дугодјелујући ГЛП1 који се даје једном седмично.

Бојићева, која је и шеф Ендокринологије УКЦ-а Републике Српске, рекла је да су након једногодишње примјене терапије искуства позитивна.

Руководилац Службе породичне медицине Дома здравља Добој Нада Јањетовић рекла је да најновију терапију користе и пацијенти из Добоја, те додала да Фонд здравственог осигурања Српске сноси трoшкове таблета и инсулина, као и инсулинских пумпи које се најчешће прописују за дјецу.

Она је подсјетила да је ова задравствена установа заједно са добојским Удружењем дијабетичара "Дијабета" у току ове седмице реализовала низ превентивних активности ради подизања свијести о овом обољењу.

Свјетски дан борбе против дијабетеса обиљежава се 14. новембра, а иницијативу за његово обиљежавање покренуле су Међународна дијабетолошка федерација и Свјетска здравствена организација 1991. године, као одговор на све већи број обољелих широм свијета.