ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/11/2019

ВЛАСЕНИЦА ДОМАЋИН ДРУГОГ ФЕСTИВАЛА ДРАМСКОГ СTВАРАЛАШTВА МЛАДИХ

 

ВЛАСЕНИЦА, 14. НОВЕМБРА /СРНА/ - Други "Фестивал драмског стваралаштва Власеница 2019" почео је вечерас у Средњошколском центру "Милорад Влачић" у том мјесту, а у четири фестивалска дана љубитељи позоришта уживаће у представама младих глумаца из Tребиња, Фоче, Вишеграда, Мостара, Какња, Завидовића и Власенице.

 

Директор Средњошколског центра Горан Ђурић рекао је на отварању да је власенички Средњошколски центар са овим фестивалом дио европске културне сцене, тачније "Европске ноћи театра", манифестације која се одржава у једанаест држава Европе међу којима је БиХ.

"Поносни смо на то што је наш фестивал један од два фестивала који је уврштен у ову културну манифестацију. Осим тога што желимо да промовишемо позоришну умјетност, свакако желимо и да подржимо критичко мишљење младих, јер многе представе имају освртом на негативне појаве и трендове у друштву. На неки начин својим утицајем могли би можда да их промјенимо и да учинимо наше друштво бољим", рекао је Ђурић.

Прве вечери фестивала наступили су чланови школске позоришне трупе "Мидл ејџс" и позориште из Завидовића.

Вођа власеничких срењошколаца Весна Дрљић новинарима је рекла да је ово први пут да играју представу која је другачија од онога што су до сада радили.

"Представа је без текста, учествовало је десет младих људи за које је сваки покрет нови изазов. Ове године је на Фестивалу више учесника, и на нама је велика одговорност да оправдамо улогу домаћина", рекла је Дрљић.

Један од чланова жирија је и драмски педагог и глумац Босанског народног позоришта Зеница Мирољуб Мијатовић који је рекао да од маја раде радионице интеркултуралног учења, учење путем драме, односно драмским техникама и методама, тако да смо са младим људима и из Власенице, поред осталих шест градова који су партнери у самом пројекту, држали радионице, дружили се", рекао је Мијатовић.

Члан жирија је и Ермина Нишић глумица из Зенице која је новинарима изјавила да је пресрећна што је у прилици да пружи знање, да пренесе своје искуство и да живи са младим глумцима.

"Сваки фестивал дјечијег, омладинског, школског стваралаштва треба подржати. Ми сви једнога дана одлазимо, ти млади људи остају. Пренијети њима знање, водити их кроз живот и културу је велики значај", рекла је Нишићева.

На фестивалу ће сутр наступити позоришта из Фоче и Какња, у суботу, трећег дана фестивала наступиће позоришта из Tребиња и Мостара, а у недјељу 17. новембра фестивал ће затворити позориште из Вишеграда.

Пројекат је финансијски подржан кроз програм који спроводи Међународна организација за миграције /ИОМ/, уз подршку УСАИД-а, Културна сцена "Мале ствари" из Tребиња и општина Власеница.