ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

ВУЈИЧИЋ: ЧУДА СЕ ДЕШАВАЛА И ЗА ЖИВОТА ПАТРИЈАРХА ПАВЛА

 

БЕОГРАД, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Некадашњи уредник фотографије новина Српске патријаршије "Православље" Хаџи Марко Вујичић изјавио је да може да посвједочи да су се и за живота Његове светости патријарха српског Павла дешавала чуда.

 

Вујичић, који је био свједок бројних догађаја из живота патријарха Павла, описао је како је са црквеном делегацијом ишао у Текериш на обиљежавање 90 година Церске битке 22. августа 2004. године.

"Патријарх Павле служио је парастос српским јунацима палим на Церу. После тога смо отишли у Шабац код владике Лаврентија. На изласку из града видели смо црне облаке, почео је већ неки град да пада, али је патријарх само закрстио обема рукама и пут испред нас био је чист као када је Мојсије извео народ из Египта", рекао је Вујичић за "Спутњик".

Он је нагласио да српски народ доживљава блаженопочившег патријарха Павла као светитеља, али да је за његову канонизацију потребно да то неко предложи на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве /СПЦ/ или да се патријарх Павле "јави патријарху Иринеју, члановима Сабора СПЦ, или неком од архијереја и затражи да ископају његов гроб како би нашли његово нетрулежно тело".

Вујичић је напоменуо да ће у Београду 23. децембра бити представљена његова изложба фотографија патријарха Павла, која се састоји од 33 портрета снимљена од 2001. до 2008. године.

Он каже да је за изложбу издвојио 33 фотографије јер је то број година Христовог земаљског живота, али и колико је патријарх Павле био епископ рашко-призренски.

Према његовим ријечима, патријарх Павле инсистирао је да се при фотографисању не користи блиц, јер се због операције очију бојао да не ослијепи.

Вујичић каже да је први сусрет са патријархом Павлом имао као студент Православног богословског факултета 1995. године, да је патријарх волио стручне богословске предмете и да је показивао велико интересовање за предавања.

Он каже да је патријарх Павле био веома скроман и штедљив, да је сам себи шио одежде или поправљао ципеле, те да је та скромност у многим приликама збуњивала околину.

"Био је специфичан по томе што је некада и сам себи кувао, није много јео и када је било најслађе прекидао је. Није пио алкохол, већ само сок од парадајза", испричао је Вујичић.

На данашњи дан, прије десет година, упокојио се Његова светост патријарх српски Павле, који је био омиљен међу народом због своје скромности и истинољубивости, а чије поруке су и данас актуелне.