ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/11/2019

ПРИЈЕДЛОГ ЧЛАНОВА ЗА КОМИСИЈЕ - ОДГОВОР НА ДЈЕЛОВАЊЕ СДС-а И ПДП-а ПРОТИВ СРПСКЕ

 

САРАЈЕВО, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац потврдио је Срни да је овај клуб данас Колегијуму Дома доставио приједлог чланова за свих шест сталних комисија Представничког дома парламента БиХ.

 

"Tо је наш одговор на чињеницу да СДС и ПДП у заједничким институцијама БиХ настављају са оркестрираним дјеловањем против Републике Српске и њених институција, наносећи огромну штету интересима српског народа", поручио је Кошарац.

Он је упозорио да су представници СДС-а и ПДП-а наставили са активностима на провођењу њихове иницијативе о измјенама и допунама Пословника Представничком дома, упркос закључцима Народне скупштине Републике Српске који обавезују представнике Републике Српске у Предсједништву БиХ, у Представничком и у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, као и у Савјету министара, да не учествују у мијењању Пословника о раду и других аката на начин да се тим измјенама смањује број предвиђених српских гласова и гласова из Републике Српске за доношење одлука из њихове надлежности.

"Умјесто да поштују закључке Народне скупштине Републике Српске, СДС и ПДП су савезнике тражили и нашли у СДА и другим бошњачким партијама са сједиштем у Сарајеву. Сви они удружили су се да промијене Пословник, чиме се угрожава уставна позиција представника српског народа у заједничким институцијама и на драстичан начин слаби позиција посланика из Републике Српске у парламенту БиХ", пијаснио је Кошарац.

Он је нагласио да СНСД то никада неће допустити и то је кључни разлог због којег су доставили приједлог чланова у сталним комисијама Представничког дома парламента БиХ.

Кошарац је упозорио да је СНСД изричито против измјена Пословника Представничког дома које су предложили посланици СДС-а и ПДП-а.

"Искористићемо све капацитете које имамо у заједничким институцијама да представнике СДС-а и ПДП-а спријечимо у њиховом антиуставном дјеловању, упереном директно против интереса Републике Српске и српског народа. Tо је мандат којег су нам повјерили грађани Републике Српске и ми ћемо то повјерење оправдати", поручио је Кошарац.

Клуб СНСД-а Представничком дому парламента БиХ, на основу броја посланика у том клубу, има осам позиција у шест сталних комисија Представничког дома.

Сталне комисије Представничког дома имају по девет чланова, од којих се двије трећине бирају са територије Федерације БиХ, а једна трећина са територије Републике Српске.