ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

"ИНФОСРПСКА": ОПСАДНО СТАЊЕ, МЕКТИЋ И САРАДНИЦИ УТИЧУ НА СВЈЕДОКЕ

 

САРАЈЕВО, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Tужилаштво БиХ и федерална Управа полиције прикупљају све више доказа за оптужницу против министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и његових сарадника, због чега је у Министарству безбједности завладало опсадно стање, а међу службеницима који се позивају као свједоци страх, пише "Инфосрпска".

 

Позивајући се на поуздане изворе у Министарству безбједности, портал "Инфосрпска" у тексту наводи да су "протагонисти опсадног стања високи функционери Министарства, који на све начине покушавају да утичу на службенике - свједоке у истражним радњама које се против министра Мектића проводе због основа сумње да је злоупотријебио службени положај и починио незаконите радње у трошењу средстава из пројекта Европске уније".

Овај портал раније је објавио да се "Мектић и његови најближи сарадници сумњиче да су починили незаконите радње, склапајући анекс уговора и трошећи средства у износу од 200.000 евра без расписивања тендера и провођења законом предвиђених процедура".

"За ово кривично дјело, уколико би кривица у судском процесу била доказана, одговорним пријети вишегодишња затворска казна", додаје се у тексту.

Према тврдњама извора овог портала, сазнања о овом случају током ове седмице у просторијама федералне Управе полиције изнијеле су три службенице Министарства безбједности.

"По наредби Tужилаштва БиХ испитиване су шеф Одјељења финансија у Министарству безбједности Лејла Хоџић, као и службенице Лејла Фетаховић и Зорана Ивановић. Након вишечасовног испитивања оне су се вратиле на своја радна мјеста видно узнемирене и уплашене, поготово Хоџићева, која је по други пут позвана на саслушање у федералну Управу полиције", истиче се у тексту.

На садржај свједочења поменуте три службенице, наглашава се у тексту, "свакако је покушао да утиче шеф кабинета министра безбједности Игор Голијанин, који их је прошле седмице, након што је добио информацију о томе ко ће бити саслушан, позивао у кабинет".

Извори "Инфосрпске" наглашавају да је "Голијанин службеницама 'сугерисао' да на саслушању што мање говоре и да, што је могуће чешће, одговарају да се не сјећају детаља у вези са питањима полицијских инспектора".

"Мектићев шеф кабинета могао је да ради на овај начин и да покуша да утиче на свједоке зато што су Фетаховићева и Ивановићева запослене у току мандата министра Мектића. Отуда и велика забринутост и страх ове двије службенице по повратку са испитивања, током којег су се суочиле са тешким питањима", рекао је извор овог портала.

Исти извор наводи да "притисак на потенцијалне свједоке подстиче и чињеница да је са свих важнијих послова склоњен помоћник министра безбједности за питања цивилне заштите Самир Агић, који је, својевремено, изразио противљење начину провођења набавке која је сада предмет истраге".

"Агић је са важнијих послова склоњен и стављен на 'црну листу' службеника јер је директно упозоравао Мектића да чини кривично дјело и да ће за то морати да одговара! Умјесто Агића, Мектић и Голијанин, прескачући хијерархију, постављају 'послушнијег' Идриза Брковића, који је сада у озбиљном проблему због набавке која је предмет истраге федералне Управе полиције и Tужилаштва БиХ", навео је извор портала.

Упркос притисцима и пријетњама према свим позиваним и потенцијалним свједоцима - службеницима у Министарству, те других тешких околности под којима се прикупљају докази у овој истрази, наглашава се у тексту, "Tужилаштво БиХ стеже обруч око министра Мектића и организоване групе корумпираних Функционера у Министарству којим Мектић руководи".

Према истом извору, "Мектић, који није предмет само ове већ и четири друге истраге Tужилаштва БиХ, не може да сакрије панични страх од могућег хапшења, што је видљиво и у његовим посљедњим медијским иступима".

"Упућени у дешавања у Министарству безбједности кажу да је министар Мектић, с циљем да се растерети и опусти пред тешке дане који долазе, отпутовао на неколико дана у Катар, гдје је повео и свог пријатеља и блиског сарадника Османа Мехмедагића Осмицу, директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, који је од 'академског грађанина' након поништења дипломе постао средњошколац", закључује се у тексту.