ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости15/11/2019

ОД ЛИБАНЦА ЗАПЛИЈЕЊЕНИ СВЕТИ ЈЕВРЕЈСКИ СПИСИ НА ПЕРГАМЕНТУ

 

БЕОГРАД, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Цариници Србије су на прелазу Градина, на граници са Бугарском, од једног Либанца заплијенили свете јеврејске списе, писане на пергаменту, за које се претпоставља да су изузетно стари и вриједни.

 

"Цариници су јуче, у сарадњи са полицијом, на улазу на прелаз Градина спречили покушај кријумчарења антиквитета непроцењиве вредности", саопштено је из Управе царина Србије.

Ријеч је о свицима из јеврејске свете књиге Торе које су цариници открили у "фолксваген турану" њемачких регистарских ознака у којем је на сувозачком мјесту био Либанац /57/ са пребивалиштем у Берлину, који се и пријавио као власник откривених предмета.

Несвакидашњи антиквитети откривени су након што су оба путника рекла да немају ништа да пријаве, а цариници, ипак, одлучили да детаљно прегледају аутомобил.

"Захваљујући оправданој сумњи царинских службеника, део светске културне баштине је спасен и сачуван од даље препродаје на црном тржишту", наводи се у саопштењу.

Цариници су прво у касети испод сједишта, иза сервисне књижице возила, пронашли кесу у коју је била умотана цилиндрична бакарна футрола, која је од старости патинирала. У њој су затекли свитак исписан јеврејским писмом за који су посумњали да је дио свете јеврејске књиге.

Даљом контролом аутомобила цариници су у пртљагу, у кеси пуној половне гардеробе, пронашли и кутију од импрегниране говеђе коже украшену полудрагим камењем, која је била умотана у мајицу. Украшена кутија сама по себи представља драгоцјеност која се у пракси ријетко среће.

Када су цариници пажљиво отворили мали катанац којим је била осигурана, у њој су затекли још један свитак за који се сумња да је дио Торе.

С обзиром на природу откривених предмета, одмах је контактирана Јеврејска заједница у Београду из које је и потврђено да су цариници нашли дијелове јеврејског светог списа.

"Да би се поуздано утврдило да ли је реч о оригиналима неопходно је да необични антиквитети подвргну детаљном вештачењу", наводи се у саопштењу.