ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

ЛАКЕТИЋ: СУОЧАВАМО СЕ СА ИСТИМ ПРОБЛЕМИМА ЗБОГ НАТО БОМБАРДОВАЊА

 

БЕОГРАД, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсjедник Комисије Скупштине Србије за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања Дарко Лакетић изјавио је данас да се Србија и Република Српска суочавају са истим здравственим и еколошким проблемима насталим као посљедице агресије Алијансе.

 

"Чињеница је да смо се суочили са истим проблемима еколошким и здравственим проблемима - говорим о хемикалијама и токсинима који су се после бомбардовања ослободили у Српској, а ослободили су се и овде /у Србији/", рекао је Лакетић Срни.

Лакетић је прецизирао да не говори само о муницији која је прављена од осиромашеног уранијума, већ и о различитим отровима који су се ослободили приликом разарања индустријских постројења која су била под еколошким ризиком.

"Слична је проблематика и зато све оно што радимо овде односи се врло вероватно и на Републику Српску. Говорим о научним доказима које ћемо презентовати у првом прелиминарном извештају у првој половини 2020. године", рекао је Лакетић.

Према његовим ријечима, Комисија ће тада сублимирати све што је рађено претходне двије године и предложити рјешења тих еколошких и здравствених проблема.

Лакетић је подсјетио да је прије годину дана био у Бањалуци, када је успостављена сарадња са колегама из Народне скупштине Републике Српске, која би требало да по угледу на Скупштину Србије формира парламентарну комисију.

Он је напоменуо и да би двије комисије требало да размјењују документа и материјале.

"Значајан је мој договор са њима да сваки документ и материјал који има парламентарна комисија у Србији буде доступан и Комисији у Српској, што би требало да буде полазна основа за њихов рад и да након тога истраже још више него што смо ми урадили", појаснио је Лакетић.

Говорећи о активностима у Србији, Лакетић је рекао да Комисија свакодневно ради и тренутно истражује посљедице загађења животне средине и утицај на здравље у Панчеву и Новом Саду.

"Истражују се, пре свега, последице које су настале НАТО гађањем индустријских постројења која су била под еколошким ризиком, попут `Петрохемије` и `Азотаре`", рекао је Лакетић.

Према његовим ријечима, о томе је прикупљено много материјала, укључујући и докторске дисертације и научне радове о степену загађења на том подручју.

"Седница Комисије биће брзо заказана. Имаћемо и људе који су били непосредни сведоци разарања и масовног загађења и то ће бити поткрепљено званичним научним материјалом", најавио је Лакетић.