ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

ОДУШЕВЉЕНИ МАЛИШАНИ МАШТАЈУ ДА ПОСТАНУ ПОЛИЦАЈЦИ

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Малишани из бањалучких вртића и ученици основних и средњих школа имали су данас прилику да се упознају са радом полиције, али и да бар на кратко заузму њихова мјеста у полицијским аутомобилима и на мотоциклима послије чега су са одушевљењем многи од њих рекли да желе да буду полицајци.

 

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске угостило је малишане у Управи за полицијску обуку у склопу традиционалне манифестације "Дани отворених врата", коју је организовало поводом крсне славе МУП-а Светог Архангела Михаила.

"Волим Републику Српску и волим што сам овдје да се дружим са полицајцима. Волио бих да будем полицајац. Највише ми се допала вожња бициклом, а у полицијском ауту сам притискао дугмиће и чула се сирена", испричао је петогодишњи Андрија Павловић.

Његовом другару Луки Лолићу највише се допала вожња бицикла на полигону са семафорима, који је са вршњацима савладавао уз помоћ полицијских кадета.

"Најзанимљивије је било када су пси трчали и један је нешто тражио. Возила сам бицикл, а у ауту сам упалила један звук који се најјаче чује", рекла је Кристина Јегић.

Начелник Управе за полицијску обуку МУП-а Републике Српске Миле Шикман рекао је новинарима да манифестација "Дани отворених врата" има симболичан назив јер су врата МУП-а увијек отворена за грађане.

"Циљ је унапређење и развијање односа полиције и грађана. Истраживања показују да полиција ужива велико повјерење међу грађанима, а ово је један од начина да га задржимо и унаприједимо сарадњу у циљу што веће безбједности грађана и њихове имовине", нагласио је Шикман.

Према његовим ријечима, током манифестације ће представити дио средстава и опреме коју полиција користи у свакодневном раду, те поједине кабинете и учионице које користе кадети у обуци као што су кабинети криминалистике и форензике, ситуациони стан и школска полицијска станица.

"Посјетиоци ће имати прилику да обиђу Музеј полиције и да се упознају са више од 700 експоната. За групу ученика виших разреда основних школа и средњошколце уприличићемо предавање о теми безбједно кориштење интернета и указати на опасности које вребају на интернету и начин на који могу да се заштите", рекао је Шикман.

Дио програма је и радионица о пружању помоћи лицима са инвалидидтетом током које кадети пролазе обуку како да на најбољи и најбезбједнији начин укажу помоћ лицима са инвалидитетом.

Портпарол Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Тања Мандић Ђокић рекла је да та здравствена установа готово десет година учествује у "Данима отворених врата" МУП-а Српске.

"Наши физиотерапеути и радни терапеути раде са кадетима и обучавају их за поступање са лицима која се отежано крећу. Ово је примјер добре сарадње двије институције. Полиција може у сваком тренутку да одговори на потребе свих грађана укључујући и лица са инвалидитетом, а посебно лица која користе помагала", рекла је Ђокићева.