ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

ПРОМОВИСАНО 186 ДИПЛОМАЦА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - На Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци данас је промовисано 186 дипломаца, од којих 84 са студијског програма медицине, 54 фармације, 32 стоматологије и 16 здравствених студија.

 

Најбољи студент Медицинског факултета Ђорђе Ђукановић биће запослен на овом факултету.

Ђукановић каже да је то за њега као младу особу велика ствар и наводи да да је већ укључен у пројекте који подразумијевају едукације у иностранству.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је новинарима да ће Министарство и Влада Српске настојати да приоритетно дипломцима буду обезбијеђени услови за рад у здравственим установама да би остали у Српској.

Шеранић је истакао да ће дипломцима бити омогућено да се и даље усавршавају на Медицинском факултету и Универзитету јер је значајно да Српска и у домену истраживачког рада има адекватне стручњаке који могу да помогну рад здравственог система.

На питање да ли има могућности за запошљавање ових дипломаца на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Српске, Шеранић је навео да ће, сходно потребама те здравствене установе, подржати сваку такву врсту запошљавања, додавши да та пракса неће бити везана само за ова центар.

"Ту су и друге болнице да пруже подршку, попут фочанске, која увијек прима најбоље студенте - без обзира да ли су са студијског програма медицине или стоматологије", рекао је Шеранић и изразио наду да ће дипломци кроз рад постићи и више од њихових професора.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да Медицински факултет из године у годину завршавају све бољи студенти, нагласивши да због тога Српска не треба да брине за здравство, јер ће сви његови сегменти на располагању имати веома добре стручњаке.

Према његови ријечима, Медицински факултет је ускладио планове и програме и излазне компетенције на готово свим студијским програмима са европским директивама и компетенцијама које су и предвиђене, те да очекује и покретање студијског програма медицине на енглеском језику.

Гајанин је рекао да се Медицински факултет адекватно адаптира на нове услове пословања Универзитета у Бањалуци, те да је то организациона јединица која је своје услуге из области здравства понудила на тржишту, а тиме унаприједила практични дио наставе за све студијске програме.

Декан Медицинског факултета Ранко Шкрбић рекао је новинарима да ће студент генерације ове године бити запослен на Факултету, чиме ова високошколска установа настоји да задржи најбоље и омогући им да се баве истраживачким радом.

Шкребић је подсјетио да се свечана академија одржава сваког 15. новембра, који се обиљежава као Дан Факултета као знак сјећања на прво предавање одржано 1978. године.