ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/11/2019

ДОДИК ПРЕДЛОЖИО НОВИ САСТАНАК ЛИДЕРА ТРИ ПАРТИЈЕ

 

МОСТАР, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник СНСД-а Милорад Додик предложио је данас да се поново одржи састанак лидера СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА да би се промијенио посљедњи члан споразума о формирању власти у БиХ - да умјесто 30 дана рок за његово провођење буде 15 дана.

 

"Једино што би могло да откочи формирање власти је да промијенимо посљедњи члан и да покушамо то завршити", рекао је Додик на конференцији за новинаре након данашњег састанка у Мостару са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем.

Он је нагласио да би волио да је оптимиста као Човић, али да сматра да бошњачки политичари напорно раде на томе да онемогуће било какав напредак.

"СНСД је спреман да, када се створе услови за одржавање сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине и када то уради Предсједништво, наши посланици дођу и гласају за структуру Савјета министара коју смо договорили у оквиру споразума три партије", рекао је он.

Говорећи о данашњем састанку делегација ХДЗ БиХ и СНСД-а, Додик је навео да се ти сусрети одржавају у континуитету, да постоји сагласност о многим стварима, процедурама или рјешењима од обостраног интереса.

"Упознао сам Човића о намјерама Републике Српске у вези са кршењем Дејтонског споразума и закључцима донесеним на сједници Народне скупштине које намјеравамо спроводити у оперативној динамици која буде реално могућа", рекао је Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ.

Он је напоменуо да је ХДЗ по својим програмским оријентацијама отворен за приступ НАТО-у, али да не сматра да је оперативно потребно зауставити сваки други ниво у БиХ због неких техничких питања као што је Годишњи национални програм /АНП/.

"То је проблем за нас. Тај приступ да прво треба формирати Савјет министара од почетка промовишу ХДЗ БиХ и СНСД, али за све у БиХ је потребна и трећа страна и ми то разумијемо", рекао је Додик.

Додик сматра да је питање АНП-а стављено да би се спријечило да нека друга питања дођу на ред.

"Веома важно питање је промјена Изборног закона и подржавамо ХДЗ у настојању да се дође до изборних процедура и рјешења који ће омогућити да конститутивни народи бирају своје представнике, а то би битно побољшало односе у БиХ и ставило на реални путоказ могућа рјешења", оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, манипулација са избором Хрвата бошњачким гласовима има за циљ да деградира позицију Хрвата, њихова политичка и уставна права.

"Због укупне атмосфере потребно да се не губе године. Већинска воља два конститутивна народа говори о томе да је потребно доћи до рјешења о Изборном закону који ће омогућити да се сви комотно осјећају и да не може доћи до мајоризације било којег народа. СНСД стоји иза таквих рјешења", истакао је Додик.

Српска популација, рекао је Додик, треба да има своје представнике, а не спекуланте који се појављују на различитим нивоим и структурама и раде мимо
интереса Срба и за друге обавља посао.

"Невјероватно је да толико времена то не жели да се промијени, што говори о потреби и намјери оних који неће да то чине и то доводи до тешког положаја једног конститутивног народа", рекао је предсједник СНСД-а.

Додик је рекао да су састанци у Сарајеву често непродуктивни што постаје заморно.

"Немам намјеру да губим енергију. Мислим да БиХ помаже јасна принципијелна политика свих, а не муљажа политичких представника Бошњака. И ако договорите нешто са њима, нисте сигурни да ће то сутра бити спроведено", констатовао је Додик.