ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 17/11/2019

ЕРДЕЉАНОВИЋ: ДОБРА САРАДЊА СА "ПРВИМ КАДРОМ" И КИНОТЕКОМ СРПСКЕ

 

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић најављује да ће Кинотека и "Први кадар" још више проширити сарадњу и иницирати нове пројекте попут ретроспекције старих филмова о градовима на просторима Републике Српске и БиХ, насталих у периоду од 1910. године.

 

Разговарао: Огњен БЕГОВИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић обрадован је чињеницом да је Кинотека, која ове године слави 70 година од оснивања, добитник Плакете "Лик кнеза Павла", коју јој је додијелио Међународни филмски фестивал "Први кадар".

"Кинотека је централна институција заштите филма и филмске грађе у Србији која, као и наша држава, може да се дичи богатством које поседује - а у поседу смо више од 100.000 филмова, неколико стотина хиљада фотографија и плаката из филмова, портрета глумаца и режисера, документације из историје филма... Ту су и дијалог листе, сценарији, значајне библиотеке са скоро 25.000 књига и часописа, те колекције архивских предмета из историје филма, која обухвата више од 4.000 експоната, као и више сала у којима се редовно организују пројекције филмова", истиче Ердељановић за Срну.

Он најављује да ће у другој половини овог мјесеца бити објављена и монографија Кинотеке, а почетком децембра биће постављена стална изложба у новој згради ове свјетски познате филмске куће.

"За нас је најзначајнији рад Архива, који се налази у филмском граду на Кошутњаку - дигитална рестаурација око 100 најбољих српских филмова у прошлом веку. Већ смо завршили првих десет филмова, те потписали уговор за десет нових", каже Ердељановић.

Према његовим ријечима, ускоро ће бити уприличена премијера филма "Нешто између" Срђана Карановића, прије тога приказан је "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, а слиједи "Љубавни случај" Душана Макавејева.

Ердељановић истиче да је "Први кадар", као врло значајна филмска манифестација у Републици Српској, БиХ, али и шире, препознао активности Југословенске кинотеке на заштити филмског фонда, богаћењу архива и едукацији.

Он наглашава да му је највеће задовољство када он или његове колеге открију неки нови филм, истичући да Архив Кинотеке има богату колекцију запаљивих /нитратних/ филмова и мало-мало па се нађе неки нови који до сада није био идентификован и испостави да је то једина копија на свијету.

"Тако смо пронашли чак седам изгубљених мађарских играних филмова, много италијанских, француских, немачких, америчких, а управо сада се у Паризу ради и завршава рестаурација једног од највећих филмова свих времена, великог спектакла `Наполеон` из 1927. године, Абела Ганса.У копији коју поседује Кинотека има више од седам минута материјала који нема нико сем нас и то је најважније за свеобухватну рестаурацију", наглашава Ердељановић.

Управник Архива Југословенске кинотеке Саша Ердељановић нада се да ће Кинотека и "Први кадар" још више проширити сарадњу и иницирати нове пројекте попут ретроспекције старих филмова о градовима на просторима садашње Републике Српске и БиХ, насталих у периоду од 1910. године.

То је период од доласка аустроугарског цара Фрање Јосифа у Сарајево, па до њемачке окупације тог града 1941. године, а ти филмови су приказани 12. новембра у Зворнику на "Вечери лауреата", у оквиру 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар".

Он сматра да би "Први кадар", осим његовања и промоције документарног и кратког играног филма, у будућности требало да поклони пажњу и заборављеним филмским ремек-дјелима и њиховим чувеним ауторима.

"Што се тиче сарадње са Кинотеком Републике Српске, она траје веома дуго и веома је плодна и садржајна, а је се са посебном радошћу сећам бившег директора Милована Пандуревића, који је недавно отишао у више него заслужену пензију због свега што је учинио на пољу заштите филмске грађе и кинематографије уопште", наглашава Ердељановић.

Он напомиње да је та братска и професионална сарадња настављена и са новим директором Сњежаном Лаловићем, познатим новинаром и режисером.

Према његовим ријечима, мало се зна да је Југословенска кинотека више значајних српских филмова приказала на Палама, у Републици Српској, него у Србији, а не треба заборавити ни бројна предавања, изложбе и филмске кампусе.

Он подсјећа на гостовања у кампусима на Палама и у Требињу режисера попут Слободана Шијана, Здравка Шотре, Ђорђа Кадијевића, Лордана Зафрановића, Горана Радовановића и других који су знање и искуство несебично подијелили са студентима не само из Републике Српске, већ и Црне Горе.

Ердељановић вјерује да ће сарадња Југословенске кинотеке и Кинотеке Републике Српске, на бази прокламоване политике децентрализације културе, бити интензивирана и у осталим градовима и општинама у Републици Српској, а посебно у Бањалуци, Требињу, Бијељини, Вишеграду и Зворнику.

Савјет 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар" донио је одлуку да Плакета "Лик кнеза Павла" за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе буде додијељена Југословенској кинотеци - националном филмском архиву.

Повод је обиљежавање 70 година од оснивања ове значајне филмске установе.