ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

САРАЈЕВО КОРИСТИ МИГРАНТЕ РАДИ ПРОМЈЕНЕ ЕТНИЧКЕ СТРУКТУРЕ

 

БЕОГРАД, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Срби као конститутиван народ у БиХ, немају права у Федерацији БиХ /ФБиХ/, док се она обезбјеђују мигрантима који пређу у БиХ без иједног документа, што је системски приступ Сарајева да би се Срби потпуно иселили и промијенила етничка структура у земљи, изјавио је данас предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФиХ Ђорђе Радановић.

 

"У БиХ је ушло 40.000 миграната, од којих су 30.000 мушкарци и сви се зову Мухамед. Немају ниједан документ и сви се изјашњавају као Мухамед и да су из Сирије, а све указује да су то људи из Авганистана, Ирана и других земаља које немају везе са Сиријом", рекао је Радановић на конференцији за новинаре у Београду на којој су учествовали и начелници општина Дрвар и Гламоч, Душица Рунић и Небојша Радивојша.

Радановић истиче да су у ФБиХ мигранти у много бољем положају него Срби и навео да у повратничким селима у Санском Мосту, Крупи, Петровцу, Кључу струја није уведена већ 20 година.

"Сигуран сам сто посто да би се Срби, на примјер из села Пркос, који немају ни струју, ни воду, врло радо мијењали са овим мигрантима у Бихаћу који имају све и храну и све услове", каже Радановић.

Он објашњава да су Срби грађани четвртог реда у кантонима ФБиХ у којима су мањина, а Бошњаци већина, те оцјењује да иза покушаја насељавања миграната у српска села, стоји системски плански приступ сарајевског политичког простора, да се Срби потпун иселе и направи етнички чист простор.

"То је лицемјерје бошњачке политике, гдје се Срби маргинализују, а међународној заједници причају неистине о мултиетничности, при чему се на терену нападају српске српске цркве и руше српска гробља", навео је Радановић.

Подсјетивши да је на подручју данашње ФБиХ 1991. године било 530.00 Срба, а сада су сведени на мање од 45.000 и углавном груписани у четири општине, Радановић је указао да се Србим у кантонима у којима су у мањини, ускраћује законом гарантовано право на учешће у органима управе.

Он је прецизирао да у 11-чланој влади Унско-санског кантона нема ниједног Србина, а у Кантону Сарајево, гдје је до рата живјело 27 одсто Срба, сада је само два одсто запослено у јавном сектору.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да српски повратници у ФБиХ живе јако лоше јер немају могућност за запошљавање, а помоћ или не добијају уопште или недовољно у кантонима у којима су већина Хрвати и Бошњаци.

Она је изразила захвалност Србији на помоћи коју је дала општинама Дрвар, Грахово, Гламоч и Босански Петровац, истичући да је људима враћена нада од када су предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетили Дрвар, гдје ће у погону "Јумка" 100 жена повратница наћи запослење.

Изразивши наду да је ово само почетак и да ће и други инвеститори наћи интерес да улажу у ове општине, Рунићева је напоменула да је помоћ Републике Српске присутна од почетка и да без ње Срби не би могли опстати.

Радивојша је позвао потенцијалне инвеститоре из Србије али и шире, да дођу и уложе у Гламоч, истичући да ће имати сву подршку.

"Народ је осокољен због помоћи. Највише нам недостаје покретање привреде, јер тиме се покреће и живот", рекао је Радивојша.