ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика15/11/2019

КОВАЧЕВИЋ: ЦИЉ ДА ОНЕМОГУЋИМО СДС И ПДП ДА НАНЕСУ ШТЕТУ СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Савез независних социјалдемократа /СНСД/ предложио је чланове комисија у Представничком дому парламента БиХ искључиво како би онемогућили СДС и ПДП да са СДА још једном нанесу штету Републици Српској и српском народу у БиХ, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

 

"То да Република Српска, у околностима када смо суочени са уцјенама, блокира одређене ствари на нивоу БиХ је значајна уставна и дејтонска надлежност, односно могућност Републике Српске која директно потврђује да ми и те како добро тумачимо Дејтонски споразум", нагласио је Ковачевић.

Он је поручио да СНСД никада неће дозволити да Република Српска остане без таквих надлежности и могућности које на директан начин указују да су ентитети и конститутивни народи једини носиоци суверенитета БиХ.

"Изјава /предсједника СДС-а Мирка/ Шаровића да смо ми оваквом одлуком потврдили да су они били у праву је врхунац лицемјерја и политичког безобразлука. Напротив, ми смо зауставили њих из СДС-а и ПДП-а да, зарад личних интереса и фотеља њих неколицине а по жељи СДА, високог представника и Савјета за провођење мира, доведу Републику Српску и српски народ у БиХ у подређен положај од којег се нећемо моћи опоравити", нагласио је Ковачевић.

Коментаришући Шаровићеву изјаву да ће СДС овако поступити у свакој будућој сличној ситуацији, Ковачевић је рекао да је то вјероватно најава укидања и ентитетског гласања, пошто је за ентитетску пролазност у парламенту БиХ потребно барем пет гласова, а они, за разлику од коалиције окупљене око СНСД-а која има девет посланика, имају само четири, што је недовољно.

"Управо због оваквих ствари, али и због тога што први пут у њеној историји постоје људи из Републике Српске који игноришу све стваове званичних институција Српске, укључујући и закључке Народне скупштине у којима је јасно речено да се потези какве су најавили СДС и ПДП морају обуставити јер наносе директну и немјерљиву штету Републици Српској, ми смо били принуђени да делегирамо своје људе и онемогућимо наношење штете Републици Српској и српском народу у БиХ", поручио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.