ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/11/2019

ЛАЗИЋ : ВЛАДА НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА УВАЖИ ЗАХТЈЕВ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА

 

БАЊАЛУКА, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Влада Републике Српске не би требало да уважи захтјев Уније удружења послодаваца за смањење стопе доприноса за осигурање од незапослености јер би то зауставило запошљавање дјеце погинулих бораца, изјавио је Срни предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић.

 

Он је навео да је Предсједништво ове организације разматрало захтјев Уније удружења послодаваца и донијело овакав закључак због тога што у Републици Српској, према подацима Завода за запошљавање, још има незапослено 774 дјеце погинулих бораца.

Лазић је рекао да су представници Републичке организације предложили Влади Републике Српске да се у 2020. години настави са Акционим планом запошљавања дјеце погинулих бораца самозапошљавањем, запошљавањем код послодаваца, запошљавањем приправника високе и средње стручне спреме.

Истичући да је Стратешким планом запошљавања до 2020. године предвиђено да се сва ова дјеца запосле, Лазић је нагласио да ће, ако Влада Републике Српске уважи захтјев Уније удружења послодаваца, она остати незапослена.

Унија Удружења послодаваца Републике Српске затражила је од Владе Републике Српске смањење стопе доприноса за осигурање од незапослености са 0,8 на 0,3 одсто који се обрачунана на бруто плату.