ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/11/2019

ОД ИДУЋЕ ГОДИНЕ ВЕЋЕ ПРЕМИЈЕ ЗА КОЗЈЕ МЛИЈЕКО

 

ПРИЈЕДОР, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да ће подршка производњи козјег млијека у Српској у наредној години бити већа него до сада.

 

"Сасвим сигурно ћемо знатније подржавати производњу млијека по јединици, по литру, јер тренутно је подршка једнака производњи крављег млијека - то је 25 фенинга за литар, а знамо да је ова производња мало другачија и да се много мање производи у односу на говедарство", рекао је Пашалић новинарима у Јелићки код Приједора гдје је посјетио фарму коза "Нана Каас".

Он је навео да је Влада Српске ову фарму подржала у набавци система за мужу и да ће наставити подржавати овакве пројекте, те дати посебан дорпинос развоју козарства као гране сточарства.

"Колико смо чули, овдје за сада нема проблема у смислу сарадње са Министарством и другим институцијама Републике Српске. Ово је заиста добар примјер и показује да у вријеме када много наших људи одлази у иностранство овдје се људи враћају и могу да остваре пристојан приход у послу којим се баве", рекао је Пашалић.

Представник фарме коза "Нана Каас" Дарио Лемић подсјетио је да је ова фарма основана 2013. године и да су прве двије године грађени објекти, а да су оснивачи у Белгији учили о козарству и производима од козјег млијека.

"Године 2015. увезли смо прве козе и сада репродукцијом полако пунимо капацитете. Максималан број је 300, а тренутно имамо 124 грла. Надамо се да ћемо попунити капацитет за двије године", рекао је Лемић.

У мужи је тренутно 80 коза и дневна производња је 150 литара млијека, јер се ближи засушење и долази зима, па је то минимум, а максимално са овим бројем грла је 250 литара.

"Све млијеко иде у производњу сирева, а уз то производимо и јогурт и сладолед који се надамо да ће идуће године бити на тржишту. Имамо полутврде пуномасне козје сиреве, зрење је минимално четири мјесеца, тако да је процес дуг, а пласирамо унутар Републике Српске и БиХ", навео је Лемић.

Према његовим ријечима, за сада нема проблема са пласманом и гради се стратегија за будућност када се достигне пун капацитет.

"У процесу смо да предамо за дозволу за извоз у ЕУ, а имамо дозволу за извоз у Србију. Највише нам иде у малопродаји и нисмо толико заступљени у маркетима, више смо по ресторанима и хотелима", додао је Лемић.

На фарми је тренутно запослено шест радника.