ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2019

АМЕРИЧКИ СУД ОСУДИО ХОЏИЋА НА ОСАМ ГОДИНА ЗАТВОРА

 

СЕНТ ЛУИС, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Федерални суд САД осудио је Рамиза Зијада Хоџића, који је поријеклом из БиХ, на осам година затвора због пружања материјалне подршке "Исламској држави" у Сирији.

 

Хоџић је регрутовао још неколико имиграната из БиХ како би пружили подршку Абдулаху Раму Пазари, који је живио у Сент Луису прије него што је 2013. године отпутовао у Сирију.

Тужиоци тврде да је Хоџић у периоду од 2013. до 2015. године слао новац, војне униформе, чизме, тактичку опрему, мјераче удаљености, нишане и другу војну опрему трећим странама у неколико земаља, укључујући Турску и Саудијску Арабију.

Хоџићев адвокат Дајан Драган затражила је од окружног судије Кетрин Пери да њеног клијента осуди на 56 мјесеци које је већ провео у затворима док је чекао да се случај разријеши.

Према њеним ријечима, Хоџић је Пазари слао углавном ствари које је он сматрао вриједним док је био у рату у БиХ, као што су чарапе, да је својој дјеци дао до знања да не подржава "Исламску државу", строги исламски закон или потчињавање жена.

Она је поменула да је Хоџић "за учешће у сукобима у БиХ одликован Златним љиљаном".

Драганова је додала да су Хоџић и Пазара били веома блиски и да му је њен клијент помогао да се одвикне од дроге, али да се Пазара промијенио након одласка у Сирију.

Хоџић је путем видео-позива изјавио да се Пазара жалио на недостатак униформи и оружја у Сирији, а да му је он послао помоћ како би "заштитио жене и дјецу".

Помоћник тужиоца Метју Дрејк је, међутим, изјавио да је Хоџић био организатор слања средстава и да је знао да је Пазара командант јединице "Исламске државе" од око 250 људи, као и да је знао да се Пазара хвалио убиствима, одсијецањем глава и да је подржавао ропство.

Судија Пери је након изрицања казне изјавила да вјерује да се Хоџић промијенио у затвору и да је научио лекцију.

Хоџић се сагласио да буде депортован након одслужене казне.

Он је у априлу признао кривицу за планирање пружања материјалне подршке терористима, као и за један случај директног помагања материјалним средствима.