ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/11/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА "МИЛЕНА ДРАВИЋ ИЛИ КЉУЧ СНОВА"

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - У оквиру пратећег програма 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар", данас је у Културном центру Источно Ново Сарајево представљена књига Аните Панић "Милена Дравић или кључ снова", у издању Филмског центра Србије.

 

"Оно што је куриозитет и што је мени веома драго јесте што је ова монографија штампана двојезично - на српском и енглеском језику. Велика ми је част што сам радећи на овој књизи више од годину и по имала прилику да лично упознам госпођу Дравић и да будем гост у њеном дому где смо се договарале о припреми ове књиге", рекла је Панићева Срни.

Оно што је драгоцјено, истиче она, јесте да ова књига има и Миленин ауторски текст који је сјајан, узбудљив, занимљив и који одсликава њену филмску каријеру.

Према њеним ријечима, књига има седам поглавља, а прво и најзначајније посвећено је филму, тим прије јер је Милена снимила више од 170 играних и телевизијских филмова.

Панићева додаје да је ово година великог јубилеја - 60 година од првог филма Милене Дравић који је снимљен 1959. године у Сарајеву под називом "Врата остају отворена" у режији Франтишека Чапа.

"Милена је тада била малолетна и на снимање је ишла у пратњи родитеља. На том филму, који је сниман у Сарајеву и Требињу, а она је веома волела оба града, Милена је постала пунолетна", наводи Панићева.

Она је навела да о глумачкој каријери Милене Дравић у књизи говоре многе њене колеге попут редитеља Горана Паскаљевића, јер је у његовом филму "Посебан третман" Милена добила награду Филмског фестивала у Кану за споредну женску улогу, што другим југословенским глумцима није пошло за руком.

О Милени у књизи говоре и Вељко Булајић, Милан Јелић који је са Дравићевом снимио шест филмова, глумице Јелисавета Сека Саблић - Миленина кума и Мира Фурлан која има успјешну каријеру у САД и која је била велики пријатељ Милене и Драгана Николића. Ту је и свјетски познати глумац Раде Шербеџија, те филмски и позоришни костимограф Борис Чакширан и многи други.

"Милена је имала свега 12 позоришних улога, али су све оне биле сјајне. Сјетимо се чувеног `Ларија Томпсона` у `Звездара театру`, дела у коме је играла са Бором Тодоровићем, Миодрагом Кривокапићем и других", наводи аутор монографије о Милени Дравић.

Панићева каже да се велико поглавље у књизи односи на телевизију, јер је Милена у младим годинама играла улоге у више од 100 емисија, ТВ драма и ТВ-филмова, те издваја чувени шоу "Образ уз образ" са Драганом Николићем у коме је бриљантно плесала и пјевала.

Она појашњава да се, радећи на монографији, користила богатом архивом и библиотеком Југословенске кинотеке, а пронашла је и велики број старих филмских плаката, као и домаћих и страних филмских часописа у којима је Милена на насловним странама.

"Филм недавно преминулог Душана Макавејева `Мистерије организма` у нашој земљи био је забрањен, а 1971. године имао је велику премијеру у Њујорку, гдје су Милени нудили холивудску каријеру, али је она то одбила говорећи им да је довољно позната у својој земљи. Потом је имала и премијеру у Паризу, након чега је овај филм више година приказиван у једном биоскопу у Лондону", подсјећа Панићева.

Милена је, истиче она, била веома скромна, срдачна, духовита и приступачна особа која није вољела да је зову филмском дивом, него је за себе говорила да је глумица која само ради свој посао.

"Она и Гага нису имали деце, али су много новца анонимно поклањали сасвим непознатој деци за школовање или лечење", закључила је Панићева.

Дијелове из књиге читала је глумица Ирина Добник која живи и ради у Италији.

Анита Панић почела је каријеру на Радију Београд, а потом је двије деценије радила на Телевизији Београд као тв-уредник, сценариста, редитељ, при чему је реализовала више од 100 документарних емисија и филмова.

Аутор је неколико драмских текстова, филмских сценарија, фељтона, као и монографије о глумцу Петру Краљу.

Члан је Удружења филмских уметника Србије, живи и ради у Београду као слободни умјетник.