ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/11/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА ДЈЕЛА "ВОДЕНИЦЕ" И "СЕЛО НА КЛАЦКАЛИЦИ"

 

НОВИ ГРАД, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - У задружној библиотеци Пољопривредне задруге "Агројапра" у Доњим Агићима код Новог Града вечерас су представљена дјела публицисте и новинара Милована Антонића "Воденице" и "Село на клацкалици".

 

Уредник фото-монографије "Воденице" књижевник Ранко Павловић рекао је да ово дјело има посебну вриједност јер је настало из ауторове љубави.

"Можемо рећи да је Антонић трагалац, заљубљеник у новинарство, у записе о људима и времену. Он је заљубљеник и у публицистику и фељтонистику, у природу, село, задругарство, ријеке и воденице", рекао је он.

Павловић је навео да је Антонић посебно заљубљен у фотографију и да од ране младости никуд није ишао без фото апарата којим је биљежио оно што је сада прошлост, а тада је била садашњост.

"Те фотографије су велико богатство овог краја и надам се да ће један богат избор наћи мјеста у завичајној збирци", рекао је он.

Према његовим ријечима, Антонић је прије објављивања фото-монографије, приредио изложбу фотографија воденица у Новом Граду, Приједору и Београду и написао фељтон.

Он каже да монографија која садржи 146 фотографија има умјетничку и документациону вриједност.

Један дио књиге ријечју и фотографијама информише о изложбама у Новом Граду, Приједору и Београду и њиховим одјецима у јавности.

"Воденице кроз стихове и легенде" наслов је посљедњег поглавља у коме се могу прочитати стихови Бранка Ћопића, Алексе Шантића, Добрице Ерића и још неких мање познатих пјесника.

Рецензент дјела "Село на клацкалици" Драго Тодић рекао је да, уз прилагођавање узрасту, може бити корисна свима од пољопривредних произвођача до ученика и студената.

"Антонић је разрадио идеју задругарства а дотакао се и озбиљног проблема демографске слике села. Значајни су и његови прилози о мљекарству и другим грана привређивања у селу", навео је Тодић.

Он је рекао да о стању у селу довољно говори наслов дјела.

Аутор каже да воденице заокупљају његову пажњу од 70-их година прошлог вијека те да је проучавањем докумената дошао до податка да писани трагови о воденицама потичу из првог вијека.

"Монографија је прича о заједничкој судбини човјека и хљеба која траје од далеке прошлости до данашњих дана. Воденице су јединствен споменик наше културе и дио културне баштине које нису довољно очуване", рекао је Антонић.

Антонић каже да је дјело "Село на клацкалици" чине интервјуи и критички текстови који говоре о селу и пољопривреди и проблемима са којима се сусрећу.

Милован Антонић је рођен 1949. године у Доњим Агићима, студирао је социологију и филозофију у Загребу и Београду.

Већи дио радног вијека провео је као новинар, пишући аналитичке чланке и коментаре о друштвеним промјенама, проблемима и могућим рјешењима у развоју села и пољопривреде.

Био је и директор Пољопривредне задруге и учествовао у пројекту обнове воденице на ријеци Јапри у Доњим Агићима.