ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура15/11/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СКУЛПТУРА ТРИ МЛАДА БЕОГРАДСКА УМЈЕТНИКА

 

ПРИЈЕДОР, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Галерији "Сретен Стојановић" у Приједору вечерас је отворена изложба скулптура младих београдских скулптора и визуелних умјетника Петра Ђурића, Богдана Доброте и Косте Коларића.

 

Директор Галерије Тихомир Илијашевић истакао је представљајући ауторе да су вајарске изложбе ријетке, али вриједне.

"Међутим, у овој нашој галерији излагали су Драган Јовићевић Мацола, па легенда српског вајарства Златко Воларовић, а оганизовали смо и фестивал цртежа и музике чија је тема била вајарство и на којем је 13 вајара вајало у овом простору", нагласио је Илијашевић.

Он је додао да су три гостујућа аутора, даровити умјетници млађе генерације који су завршили Факултет примењених умјетности у Београду којима је ово прва самостална изложба.

"Моје скулптуре мало подсећају на зграде и мени се свиђа да пратим како се светлост понаша и прелама тако да је за моје радове најбитније осветљење које ако није добро не може да се очита форма рада, скулптуре", рекао је један од аутора Коста Коларић.

Његов колега Петар Ђурић рекао је да се на овој изложби представља солидним описом његовог рада у посљедњих пет-шест година рађених углавном од камена, гвожђе до комбиноване технике као што су полимерне глине.

"Радови су интерактивне форме, а неки су и класично вајање, тако да има од свега по нешто", рекао је Ђурић, додајући да је већ пет година желио да излаже у овој галерији будући да су му и родитељи поријеклом из Приједора.

Богдан Доброта рекао је новинарима да се приједорској публици представља рељефима и скулптурама, те да је фасциниран древним цивилизацијама о којима, сматра, и данас знамо јако мало.

"Отуд и ти материјали које користим, а који подсећају на неке древне цивилизације, а по форми на неке футурустичке облике тако да покушавам да створим неки мистику на дјелима које радим и да повежем то древно и футуристичко", рекао је Доброта.

Изложба скулптура ових младих умјетнике биће отворена у Галерији "Сретен Стојановић" до 15. децембра.