ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет16/11/2019

НАТО ГУБИ СВРСИСХОДНОСТ

 

БЕРЛИН, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - НАТО тренутно преживљава егзистенционалну кризу и представља "сјенку самог себе", изјавио је посланик њемачког Бундестага из партије Зелених и члан комитета парламента за спољнополитичка питања Јурген Тритин.

 

"Алијансу можемо да уљепшавамо ријечима, као што то ради министар иностраних послова Хајко Мас, међутим потребно је констатовати да НАТО губи своју сврсисходност", рекао је Тритин.

Он је додао да њемачком министру спољних послова недостаје НАТО који више не постоји.

Тритин се осврнуо и на ријечи предсједника Француске Еманулеа Макрона да се НАТО налази у стању "мождане смрти", оцијенивши да је то истина.

Према његовом мишљењу, Европа мора да развије сопствену стратегију осигурања суверенитета, стављајући акценат на јачање сопствених снага.

"То је једини начин да се направи противтеза тој `смрти мозга`, међутим првенствено је потребно превазићи ту носталгију за НАТО-ом", сматра Тритин.

Он је рекао да због различитих интереса својих чланица Алијанса више није у стању да очува безбједност, те да су стратешке неусаглашености између појединих држава очигледне, посебно када је ријеч о Русији, пренио је "Спутњик".

Као још једну неусаглашеност, Тритин је навео питање Ирана и одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да се једнострано повуче из нуклеарног споразума са том земљом без претходне консултације са другим чланицама НАТО-а.