ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/11/2019

КЉАЈИЋ: НЕ ХУШКАМО ИЗБЈЕГЛИЦЕ НА ОДЛАЗАК У ХРВАТСКУ

 

БИХАЋ, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Унско-санског кантона Нермин Кљајић одбацио је тврдње да власти у том дијелу БиХ подстичу илегалне мигранте на одлазак у Хрватску, наводећи да се двије земље суочавају са истим проблемом.

 

Кљајић каже да нико не ради на планском пребацивању миграната у Хрватску и да је ријеч о појединачним случајевима и одлукама оних који по сваку цијену покушавају доћи до западне Европе.

"Tи људи су дошли у БиХ са намјером да дођу до земаља ЕУ. Хрватска је оправдано незадовољна као и ми, јер наше институције не управљају процесом миграција, тако да се скупа бавимо посљедицама", рекао је Кљајић за "Кликс".

Он је додао да Хрватска "може бити мирна" када је ријеч о мјерама које предузимају власти Унско-санског кантона.

Кљајић каже да је у посљедње двије године кроз кампове на подручју Унско-санског кантона прошло око 60.000 миграната, што значи да је њих око 54.000 завршило у земљама ЕУ.

Посебна кантонална оперативна група задужена за проблем илегалних миграција раније ове седмице одлучила је да ће од 15. новембра бити ограничено кретање илегалних миграната који бораве у Бихаћу и Великој Кладуши.

Нове мјере значиле би да мигранти који су смјештени у прихватним камповима "Бира" и "Мирал" више не могу слободно излазити и у њих се враћати, а излазак ће бити допуштен само онима који желе трајно отићи, односно наставити пут ка Хрватској.

"Вечерњи лист" пише, позивајући се на оцјене хрватских служби и надлежних институција, да би Хрватска могла да забрани улазак званичницима из БиХ који хушкају мигранте на илегални улазак у ту земљу.