ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/11/2019

ОТВОРЕН ИЗВИЂАЧКИ ВИШЕБОЈ "КОЗАРА 2019"

 

ПРИЈЕДОР, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић отворио је данас традиционални извиђачки вишебој "Козара 2019" и пожелио добродошлицу за око 400 младих извиђача који су стигли из готово свих бивших југословенских република.

 

Ђаковић је напоменуо да је Приједор поново домаћин извиђачком вишебоју и указао на значај оваквих окупљања на којима се млади друже и склапају нова пријатељства.

"Имати пријатеља у сваком граду је велика ствар за сваког човјека, посебно за младе људе", истакао је Ђаковић.

На овогодишњем дводневном вишебоју, чији је домаћин Одред извиђача "Др Младен Стојановић", учествује 38 екипа из Београда, Загреба, Скопља, Бањалуке, Сарајева, Ниша, Беле Цркве, Херцег Новог, Осијека, Ријеке, Брчког, Завидовића, Петрова, Бановића, Брода, Коњица, Вареша, Зенице, Тешња, Требиња и Немиле. Присутне нису само екипе из Словеније. Учествује и 16 екипа основних школа из Приједора и Оштре Луке.

Међу учесницима су први пут чланови Извиђачког одреда "Јадран" из Скопља, чији је старјешина Мико Стојановски истакао како им није било тешко да пређу више од 800 километара и дођу на овај догађај.

Стојановиски је у изјави новинарима напоменуо да је њихов одред основан 1968. године, да је највећи у Сјеверној Македонији и броји више од 200 чланова.

Старјешина Извиђачког одреда "Др Младен Стојановић" из Приједора Ернест Бадњевић рекао је да ће, осим традиционалних извиђачких дисциплина које спадају у домен топографије, бити организовано и школско такмичење ученика заинтересованих за рад у извиђачкој организацији.

Он је навео да је задатак извиђачких екипа да у одређеном времену на топографским картама пронађу контролне тачке, а онда да те тачке пронађу и у природи или у граду и на њима рјешавају неки од задатака.

"Некад су то тестови општег знања или познавања прве помоћи, а некад слање порука сигналним заставицама, Морзеовом азбуком, дизање и рушење шатора или сликање скице стазе", објаснио је Бадњевић.

Према његовим ријечима, овај одред организује вишебој уз подршку града Приједора и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

На свечаности отварања Бадњевићу је поводом 50 година чланства у извиђачима уручена пригодна плакета и свечана извиђачка марама.

Први извиђачки вишебој у Приједору организован је 1973. године, а обновљен 2002. године, да би од 2013. године сваке године био организован у новембру у знак сјећања на 14. новембар 1953. године када је одред основан.

Вишебој се затвара сутра проглашењем побједника и спуштањем извиђачке заставе.