ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/11/2019

МЕКТИЋЕВ ПОЗИВ ДОДВОРАВАЊЕ НЕКИМ ЦЕНТРИМА МОЋИ

 

БАЊАЛУКА, 16. НОВЕМБРА /СРНА/ - Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ сматра да је позив министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића упућен борцима ВРС да приступе колективном цијепању борачких књижица додворавање неким центрима моћи којима сметају Републике Српска и њена војска.

 

Уз најоштрију осуду Мектићевог позива, старјешине ВРС истичу да је то сраман позив човјека који се представља борцем, иако се, како наводе", зна да су он и њему слични, који се проглашавају јединим ствараоцима Републике Српске, само периферно додирнули рат и ратна страдања".

Старјешине ВРС су сагласне да борачка популација заслужује посебну бригу цјелокупног друштва, јер је стварала и одбранила Републику Српску, али сматрају да се то не може са постојећим руководством Борачке организације, "јер су руководеће положаје претворили у занимање и деценијама су незамјењиви, а у многим општинама су приватизовали организације".

"Некима у тим руководствима је борачки стаж сумњив, јер су појединци били дезертери и данас стечене позиције чувају по сваку цијену", истичу из Организације старјешина ВРС.

Из ове организације напомињу да се широм Републике Српске, наводно због статута написаног још током рата о забрани чланства у другим патриотским организацијама, из борачких организација избацују старјешине ВРС, јер су јавно указали на проблеме у борачким организацијама.

Старјешине ВРС сматрају да борачка популација заслужује посебан третман у друштву, али су мишљења да се са одређеним појединцима у руководствима општинских и регионалних органа не може направити значајнији искорак.

Према њиховим наводима, то тражи радикалне измјене статута и чишћење борачких руководстава од појединаца који су приватизовали организације за своје интересе.

"Енергично осуђујемо позив Мектића, који се проглашава великим борцем, да се приступи колективном кидању борачких књижица. Овакав позив је супротан очувању јединства патриотских снага, резултата одбрамбено-отаџбинског рата и представља додворавање неким центрима моћи којима сметају Републике Српска, њена Војска и газе се лешеви 30.000 најбољих синова и кћери, који су животе узидали у њене темеље", закључују у Организацији старјешина ВРС.