ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/11/2019

РЕСТИТУЦИЈИ СЕ НАЗИРЕ КРАЈ

 

БЕОГРАД, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Враћање имовине у натури, одузете послије Другог свјетског рата, у Србији ће бити окончано у наредне три до три и по године, а тамо гдје враћање није могуће исплата новчаног обештећења почиње догодине, изјавио је директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

 

Он је навео да је бившим власницима и законским насљедницима до сада враћено укупно 6.706 објеката површине 506.000 метара квадратних, односно 4.651 пословни простор, 997 станова и 1.058 зграда, док је рјешењима враћено око 435 хектара неизграђеног градског грађевинског земљишта, око 58.520 хектара пољопривредног земљишта и око 5.755 хектара шума и шумског земљишта.

"У завршној смо фази натуралне реституције. Бивши власници су поднели 75.000 захтева за враћање имовине. До данас у предметима имамо 76 одсто донетих одлука и по динамици како радимо у наредних три до три и по године имаћемо 100 одсто донетих одлука", рекао је Секулић за београдску "Политику".

Он наводи да је црквама и вјерским заједницама враћено око 98 одсто имовине и да је црквена реституција при крају да има доста сложених предмета који се налазе на одлучивању у Управном и Врховном суду.

"Законом о враћању имовине црквама и верским заједницама враћено је право својине на укупно 60.136 хектара земљишта, од чега 27.550 хектара шума и око 32.586 хектара пољопривредног земљишта на укупно 92.560 метара квадратних објеката", навео је Секулић.

Када је ријеч о примјени Закона о отклањању имовине жртава Холокауста које немају живих насљедника, Секулић истиче да је Србија једина држава у Европи која има такав закон и наводи да је процијењена вриједност враћене имовине јеврејским општинама око 19 милиона евра.

Враћено је и 7,6 милиона евра имовине у складу са Законом о враћању имовине црквама и вјерским заједницама.

"Укупна вредност имовине која ће бити враћена заједно с укупним износом који ће Србија исплатити Савезу јеврејских општина на име финансијске подршке износи више од 65 милиона евра", наводи Секулић.

Када је ријеч о новчаном обештећењу власника имовине која не може бити враћена, Секулић наводи да је та имовина процијењена на 13,4 милијарди евра.

Он напомиње да су капацитети државе такви да је немогуће исплатити тај износ у потпуности и наводи да је за те намјене одређено двије милијарде евра, које ће бити исплаћене с коригованим коефицијентом, тако да укупно обештећење по основу одузете имовине једног власника не може прећи износ од 500.000 евра.

"Ниједна држава није у потпуности обештетила старе власнике", рекао је Секулић.