ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет17/11/2019

ХАМНЕИ ПОДРЖАО ПОВЕЋАЊЕ ЦИЈЕНА ГОРИВА

 

ТЕХЕРАН, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Врховни вођа Ирана aјатолах Али Хамнеи подржао је повећање цијена горива за 50 одсто које је довело до протеста широм земље, оцијенивши да су државни непријатељи и страни елементи криви за саботажу.

 

"Неки људи су забринути због ове одлуке, али саботажа и паљевина су дјело хулигана, а не наших људи. Противници револуције и непријатељи Ирана увијек су подржавали саботажу и кршење прописа безбједности и то и данас чине", рекао је Хамнеи.

Он је додао како није упознат са детаљима у вези са порастом цијена, али зна да су о томе одлучила владина тијела и експерти што треба подржати.

Демонстранти су изашли на улице више градова Ирана након што је предсједник Хасан Рохани донио одлуку 15. новембра о укидању субвенција за гориво да би се помогло сиромашнима.

Бензин у Ирану и даље спада у најјефтиније на свијету, односно 15.000 риала по литру, што је око 27 британских пенија.

Иако су протести већином мирни до насиља је дошло у неколико случајева када је полиција употријебила сузавац. Полиција је до сада ухапсила око 1.000 људи.

Демонстрације су показале бијес људи чија се штедња полако топи, све је теже наћи посао и вриједност риала је све нижа. У Ирану живи око 80 милиона људи.

Иран је четврта земља на свијету по резервама сирове нафте.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: