ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/11/2019

ПРИЛИКА ДА ИЗРАЕЛСКА ЈАВНОСТ САЗНА ВИШЕ О СТЕПИНЦУ И ЈАСЕНОВЦУ

 

БЕОГРАД, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Израелски историчар Давид Сороцкин изјавио је уочи међународне научне конференције о Јасеновцу која се одржава у Јерусалиму, да улога кардинала Алојзија Степинца у Независној Држави Хрватској /НДХ/ није позната израелској јавности, која није свјесна коме је подигнута меморијална плоча у том граду, што би конференција могла да промијени.

 

"Израелци су веома осјетљиви на та питања и када једном до израелске јавности допру те информације сигуран сам да ће људи бити објективни", рекао је Сороцкин за "Политику".

Јувал Елбашан, декан Правног факултета ОНО академског колеџа у Јерусалиму на којем ће данас бити отворен српско-јеврејски центар, наглашава да су Јевреји много говорили и истраживали о Холокаусту, али кроз јединствену призму - углавном о Аушвицу и Берген-Белсену, а да је сада можда вријеме, не да престану да уче о Аушвицу, него да погледају и Јасеновац.

Он је рекао да није знао ништа о Степинцу, нити о значењу спомен-плоче у Јерусалиму.

Елбашан каже да постоје паралелне линије између Израелаца и Срба на много начина.

"Између осталог, обје нације су биле жртве, а у посљедње двије деценије су постале `друга страна`. Забрињава да смо ми жртве неправде у Другом свјетском рату сада некако оптужени као и ви да смо непријатељи правде", навео је Елбашан.

Према његовим ријечима, то је ипак политички ниво, а наука је безбједна зона за истину.

"И у тој безбједној зони можемо заједно да истражујемо ми, Београдски универзитет, наши студенти и професори, јер поново говоримо истим језиком", рекао је Елбашан.

Алојзије Степинац био је кардинал у НДХ у вријеме када су почињени страшни злочини над Србима, Јеврејима, Ромима и осталим.

Истраживач Института за Холокауст "Шем олам" у Израелу Гидеон Грајф предсједаваће међународној научној конференцији о Јасеновцу која ће бити одржана у Јерусалиму од сутра до 22. новембра, а биће завршена доношењем јерусалимске декларације о Јасеновцу.

Како је раније најављено, у организацији Српско-хебрејског центра на ОНО универзитету у Јерусалиму, биће приређена три значајна догађаја - конференција о Јасеновцу, отварање српско-јеврејског центра за изучавање српског језика, културе и историје, те постављање меморијалне плоче у част Светог Саве поводом 790 година од његовог првог ходочашћа у Јерусалим.