ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/11/2019

ЗАШТИТИТИ СРПСКЕ БОГОМОЉЕ ОД СКРНАВЉЕЊА

 

БЕОГРАД, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српска листа апеловала је да међународна заједница најодлучније стане у заштиту српских богомоља на Косову и Метохији након што је емитован видео-спот који је албанска пјевачица Албана Азизи снимила у Цркви Светог Николе на тврђави на Новом Брду.

 

У ове странке истичу да ће о овим вандалским нападима на историјске и вјерске објекте Срба информисати Унеско и остале међународне организације које се баве заштитом културних и вјерских споменика, као и цијели хришћански свијет.

"Скрнављење светиња и објеката Српске православне цркве /СПЦ/ показује бестидно понашање којима се на крајње увредљив начин третира српска културна баштина на Косову и Метохији", наведено је у саопштењу Српске листе.

У саопштењу се посјећа да је и Храм Христа Спаситеља у Приштини био изложен серији вандализама који су кулминирали, такође, снимањем видео-спота /Ере Истрефи/.

"Политика" данас пише да Радио-телевизија самопроглашеног Косова спот Азизијеве емитује у ударним терминима, те да Албанцима то не смета иако Храм Светог Николе својатају и они и католичка заједница на Космету.

Лист наводи да је, с друге стране, за СПЦ тај храм светиња и да је у његове темеље положена повеља, те да у православљу нема десакрализације и да "једном саграђена црква увијек остаје црква".