ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/11/2019

УКИДАЊЕ ЛИНИЈЕ ЗА БАЊАЛУКУ ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ

 

СРЕБРЕНИЦА/БРАТУНАЦ, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Зворничка фирма "Еуро петрол оил" почетком новембра укинула је због неисплативости аутобуску линију из Сребренице преко Братунца, Бијељине и Брчког за Бањалуку, а која је била једина директна веза становништва тог краја са највећим градом у Републици Српској, што је изазива велике проблеме и трошкове корисницима.

 

Ову линију највише су користили пацијенти који су упућивани на љекарске прегледе, терапије или контроле у Клинички центар и студенти са овог подручја који студирају на Универзитету у Бањалуци.

На крају прошле године у Сребреници је затворена Аутобуска станица и нигдје се не може доћи до било какве информације о реду вожње и преосталим аутобуским линијама из овог мјеста.

Руководилац Аутобуске станице у Братунцу Зоран Спајић рекао је Срни да је 31. октобра добио обавјештење од зворничког превозника да од 1. новембра укида аутобуску линију за Бањалуку.

"Народ негодује", рекао је Спајић и нагласио да свако јутро дође по неколико путника са упутницама за бањалучки Клинички центар и када им буде речено да је линија укинута, буду веома незадовољни, затечени и не знају шта да раде.

Спајић каже да су потребна три дана да би се из Братунца или Сребренице аутобуским превозом отишло у Бањалуку, обавио неки преглед или други посао и вратило кући.

То подразумијева, додао је он, и двоструко веће трошкове од оних које су путници имали док је саобраћала директна аутобуска линија, али и додатна малтретирања и кориштење више неусклађених аутобуских линија да се из источног дијела Српске стигне до њеног највећег града, административног, здравственог, правосудног, културног и политичког центра.

Спајић каже да путници свакодневно негодују, али да још нико ништа званично није предузео да се овај новонастали проблем ријеши.

Један од повремених корисника бивше аутобуске линије из Сребренице и Братунца за Бањалуку Млађен Поповац рекао је да су корисници незадовољни и да је недопустиво укидање једине путничке линије са истока Српске за Бањалуку.

Поповац истиче да незадовољни путници траже да општине или Влада Републике Српске или неко њено министарство обезбиједе субвенцију за одржавање ове линије, уколико је нерентабилна, јер је народу овог краја потребна.

"Ако се годинама издвајају субвенције за жељезницу и неке непрофитне авионске линије, онда треба обезбиједити средства и за макар једну аутобуску линију из источног дијела Српске за Бањалуку и обратно", рекао је Поповац.

Братунчанин Никола Реметић каже да његова сестра мора да путује сваког мјесеца на здравствене контроле у Бањалуку.

"Раније су јој требала два, а сада три дана и дупло више новца. Највјероватније је да ће прекинути лијечење јер не може ни физички нити финансијски да издржи", рекао је Реметић и истакао да већи број студената са овог подручја студира у Бањалуци.

Путници на Аутобуској станици у Братунцу наводе да је крајем прошле године укинута јутарња линија за Источно Сарајево, а сада и за Бањалуку и да овај крај остаје одсјечен, што је недопустиво.