ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/11/2019

ЧАНКОВИЋ: СРПСКИ НАРОД МОРА БИТИ ПИТАН О НАТО И ЕУ

 

НОВИ САД, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српски народ у Републици Српској мора бити питан о његовим суштинским интересима, попут статуса Српске, уласка у НАТО или у ЕУ, рекао је данас у Новом Саду предсједник Покрета "Избор је наш" Дане Чанковић.

 

Чанковић је нагласио да зато овај покрет стално афирмише референдум као најдемократскији начин изјашњавања.

"То смо иницирали и у Народној скупштине Српске. Покрет је данас апеловао да представници Конференције српских националних организација из земаља региона подрже право народа на одлучивање о свим његовим суштинским питањима и интересима", изјавио је Чанковић Срни у паузи девете Конференције српских националних организација из земаља региона, која је данас одржана у Матици српској.

Он је додао да је Покрет "Избор је наш" у Народној скупштини Републике Српске покренуо и иницијативу о доношењу закона или допуна закона о увођењу у регулативу новог кривичног дјела, односно да сви представници Срба из Српске у заједничким органима БиХ који неовлаштено потписом или на други начин омогуће улазак БиХ у НАТО-пакт подлијежу кривичном гоњењу уз казну затвора од двије до 12 година.

Чанковић сматра да прихватање иницијативе о референдуму, као и законских норми о кривичном гоњењу оних који омогуће улазак у НАТО-пакт помажу, прије свега, српским политичарима.

"Тако се помаже и олакшава положај српским политичарима да, и уколико су изложени притиску са стране да се БиХ укључи у западну војну алијансу, могу слободно рећи - народ то не жели, а суверенитет је код њега", истакао је Чанковић.

Према његовим ријечима, Покрет је као невладина организација осјетио пулс народа у вези са уласком у НАТО-пакт.

"Српски народ не жели у НАТО, не само зато што то не жели Русија, што нас је НАТО бомбрадовао и извршио агресију на српски народ, већ зато што улазак у тај пакт значи нестанак Републике Српске", нагласио је Чанковић.

Он истиче да Републику Српску српски народ осјећа и доживљава као гарант опстанка.

"Српска је гарант опстанка српског народа, који зна да би улазак у НАТО значио њен нестанак. Осим тога, улазак у НАТО довео би у питање и сам опстанак српског народа, односно његовог идентитета", напомиње Чанковић.

На Конференцији је закључено да мора бити рађено на реализацији Декларације о јединственом српском културном простору у региону, као и пројекту "Јединственог српског буквара".

Конференцији су присуствовали и представници Асоцијације "Ствараоци Републике Српске", Савеза Срба из Румуније, Удружења Срба из Хрватске, Националног савјета Срба у Македонији, Удружења српског народа "Морача-Розафа" из Албаније, Заједничког вијећа општина из Вуковара, Националног савјета Срба из Словеније, Самоуправе Срба у Мађарској, Српског народног вијећа из Хрватске, Српског националног савјета Црне Горе, као и Друштва српских домаћина.