ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/11/2019

СНАЖАН ЗАМАХ У РАЗВОЈУ ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ

 

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО, 18. НОВЕМБРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је вечерас да се општина Источно Ново Сарајево изграђује планираном динамиком, како у инфраструктурном, тако и у смислу просвјете и културе.

 

Тривићева је изразила наду да ће и изградња и опремање позоришта у Источном Сарајеву бити довршена догодине у складу са планираним роковима.

"То је важно са више аспеката, јер ће нова зграда да обједини све установе културе у општини, а то ће имати шири значај и за све околне локалне заједнице", рекла је Тривићева новинарима.

Она је изразила наду да ће будући културни програмски садржаји удовољити свим укусима публике у овом граду, од најмлађе до најстарије популације.

"Ми наредне године очекујемо завршетак позоришта и да званично отворимо врата публици ове регије, јер сам сигурна да ће овакав објекат заједно са програмском концепцијом бити на завидном нивоу", истакла је Тривићева.

Она је поздравила и напоре и активности које Матична библиотека у Источном Новом Сарајеву реализује на плану библиотечке и издавачке дјелатности.

Према њеним ријечима, рад ове библиотеке је веома значајан не само за студенте факултета Универзитета у Источном Сарајеву, већ и за средњошколце и основце.

"Важно је напоменути да смо разговарали и о могућој реконструкцији сале у Основној школи /ОШ/ `Свети Сава`, а тај пројекат заједно би требало да реализују ресорно министарство и Европска комисија, тако да бисмо, осим културе, дали подстицај и развоју спорта и физичке културе на овом подручју", истакла је Тривићева.

Она је нагласила да су све активности у складу са започетом реформом образовања у Републици Српској.

Тривићева је данас током боравка у Источном Новом Сарајеву посјетила Матичну библиотеку и Културни центар, те разговарала са руководствима ових установа, а потом и са начелником општине Љубишом Ћосићем.

Ћосић је захвалио министру просвјете и културе за посјету Источном Новом Сарајеву, као и за њен допринос развоју културе у овој локалној заједници.

"Разговарали смо и ономе што нам је обавеза у предшколском, основном и средњошколском образовању, са апострофом на предшколско и основно. Захваљујем госпођи Тривић и за то што је помогла да наша општина буде уврштена на ранг-листу 33 општине у Српској које ће добити помоћ посредством пројекта ЕУ, а односи се на адаптацију фискултурне сале у ОШ `Свети Сава`", рекао је Ћосић новинарима.

Он је нагласио значај изградње позоришта за становнике цијеле Сарајевско-романијске регије, истичући да ће квалитетна понуда манифестација културе привући пажњу и публике из Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, позориште у Источном Новом Сарајеву сигурно ће заживјети у идућој години, и при томе очекује и даљу подршку Владе Републике Српске и ресорног министарства.

Ћосић је изразио увјерење да ће уз подршку ресорног министарства општина Источно Ново Сарајево успјети да доврши изградњу и градског музеја који се налази у објекту Галерије "Кућански".