ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/11/2019

ШИРОМ СРБИЈЕ У ПРОДАЈИ БОМБОЊЕРА У ОБЛИКУ "ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ"

 

БЕОГРАД, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Велики број трговинских ланаца у Србији у својој понуди има бомбоњере "Камила" у којој су бомбоне поредане у облику мапе "велике Албаније", а на чијој декларацији је јасно истакнуто да је "увоз са Косова", чиме се крши Устав Србије, у којем у преамбули пише да је Космет дио државе, као и препоруке Министарства трговине Србије, преносе "Вечерње новости".

 

Аналитичар и извршни директор Центра за међународну јавну политику Мишел Зубеница рекао је за "Вечерње новости" да овакве ствари не би смјеле да се догађају у Србији и да би овај производ што прије морао да буде склоњен са рафова.

Он је навео да је став Србије по питању Космета јасан, као и Устав Србије, због чега производи са косовском декларацијом не би смјели да се продају.

"Све ми је ово додатно несхватљиво ако имамо у виду да они већ дуго држе 100 одсто таксе на нашу робу и да се наше фирме муче да неки производ пласирају на Косово. Уз све то бомбоњера има облик `велике Албаније`, што је директна провокација за сваког нашег грађанина", рекао је Зубеница.

Из Националне организације потрошача Србије су оцијенили да је овакав начин декларисања мимо свих законских норми, али и непоштовање грађана.

Надлежни органи сматрају да има пропуста у оваквом начину декларисања и напомињу да царина, а потом и сви остали морају бити много пажљивији и ригорознији за пословање дистрибутера на овакав начин.