ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти20/11/2019

ПОШТИВАЊЕМ ИЗВОРНИХ ОДРЕДАБА БиХ БИ БИЛА СТАБИЛНИЈА

 

БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Правни експерт Витомир Поповић сматра да би БиХ била јача и стабилнија да је поштован изворни Дејтонски мировни споразум, а то значи да би били стабилнији Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/.

 

"Глад за преношењем надлежности са ентитета на ниво БиХ и настојање да се добије оно што се није могло добити у рату, а то је централизација БиХ, довело је ову земљу у позицију да на папиру постоји као држава, а суштински њене институције не раде ништа", рекао је Поповић Срни поводом 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Према његовом мишљењу, нема могућности за враћање изворном Дејтону, јер не постоји сагласност три народа и два ентитета.

"Када би постојала сагласност, било би могуће враћање изворном Дејтону, односно била би одбачена наметнута рјешења високих представника којима се жељела мијењати унутрашња структура БиХ", истакао је Поповић.

Он је навео да БиХ нема користи од институција које су успостављење на нивоу БиХ, а нису предвиђене Дејтонским споразумом.

"Далеко смо од функционалне земље, а мале су шансе да нешто буде промијењено. Бошњачка елита настоји, различитим подметањима и притисцима на поједине представнике међународне заједнице, да дође до преношења и других надлежности. Вјерујем да смо ближе разлазу у БиХ, него успостављању функционалне земље", оцијенио је Поповић.

Сутра се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак. Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.