ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика19/11/2019

БОРЕНОВИЋ: ИМЕНОВАЊЕ ТЕГЕЛТИЈЕ - РЕЗУЛТАТ ОДЛУКЕ ДА СЕ АКТИВИРА МАП

 

БАЊАЛУКА, 19. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да је данашње именовање Зорана Тегелтије из СНСД-а за предсједавајућег Савјета министара "резултат одлуке да се у сједиште НАТО-а у Брисел пошаље први документ којим се активира Акциони план за чланство /МАП/ БиХ у том војном савезу".

 

"Лидер СНСД-а Милорад Додик је тиме одлучио да Република Српска и БиХ иду у НАТО", рекао је Бореновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Бореновић је оптужио СНСД да је, како каже, погазио одлуке Народне скупштине, међу којима је и Резолуција о војној неутралности.

Он је додао да "СНСД и Додик након ове одлуке не могу да се називају браниоцима интереса Српске".

"Шта год да је садржај документа названог као Програм реформи БиХ, он активира чланство БиХ у НАТО. Дакле, улази се у виши облик сарадње са тим савезом. То је одлука СНСД-а, ХДЗ БиХ и СДА", рекао је Бореновић и додао да ће договори на том плану услиједити највјероватније наредне седмице "када се буду одиграле стваре у вези са формирањем Савјета министара".

Бореновић је упитао да ли ће представници власти Српске одговарати у складу са Кривичним закоником јер у овом случају нису поштовали одлуке парламента Српске.

Он је рекао да је Комисија Представничког дома парламента БиХ за припрему избора Савјета министара изабрана још лани, али да није конституисана с обзиром да није изабрано њено руководство.

"Чланови Комисије су изабрани, а њоме предсједава најстарији посланик. Он је из српског клуба и може је у вези са избором Савјета министара сазвати у сваком моменту", додао је Бореновић.

Одлука Предсједништва БиХ о именовању Тегелтије биће достављена у даљу процедуру Комисији за припрему избора Савјета министара Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У саопштењу из Предсједништва БиХ наводи се да је донесена одлука да ће у НАТО сједиште у Бриселу бити достављен документ Програм реформи БиХ.

"Документ ће бити достављен дан након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање предсједавајућег и министара у Савјету министара", наглашава се у саопштењу.