ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика20/11/2019

КОМПРОМИС - ЈЕДИНИ НАЧИН ЗА ДОНОШЕЊЕ ОДЛУКА У БиХ

 

БАЊАЛУКА, 20. НОВЕМБРА /СРНА/ - Договор политичких изборних побједника о формирању Савјета министара и усвајању документа Програм реформи БиХ заправо је компромис, који је једини начин за доношење одлука о важним питањима у БиХ, рекао је генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран.

 

Он је нагласио да су сви, па и бошњачке политичке структуре, схватили да је беспредметно за спровођење изборних резулата везати АНП, односно Годишњи национални програм БиХ у вези са НАТО-ом.

Каран је за РТРС навео да Програм реформи, који ће бити послат у Брисел, није у супротности са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности и да га не треба преурањено и негативно оцјењивати јер ће тек ући у процедуру.

"Тамо експлицитно пише да он не уводи БиХ у НАТО. Он то није ни по садржају, нити по називу и обиму. Није то ни по процедури, нити у материјалном смислу. Компромисом је на том плану постигнуто да се у складу са тим документом настављају реформски процеси у БиХ, а шта то све значи показаће вријеме", рекао је Каран.

Он наглашава да прихватањем овог документа није прекршена ниједна одлука парламента Српске, како тврди опозиција у Српској, те је у Програму реформи наглашено да сви будући процеси у БиХ када је ријеч о НАТО-у морају захтијевати нове одлуке органа БиХ, прије свега Предсједништва и парламента БиХ.

"То је једина истина. Ту постоје механизми да неки народ на то пристане или не. Све друго су спекулације. БиХ може да функционише само на бази компромиса, што је дефинисано и Уставом", истиче Каран.

Према његовим ријечима, коначну ријеч о /не/уласку у НАТО има народ Српске на референдуму, што је наведено и у посљедњим закључцима посебне сједнице Народне скупштине, обавезујућим за све политичке представнике Републике.

Уз наду да ће овај политички договор допринијети смањењу политичких тензија, Каран је истакао да је политички став Српске о НАТО јасан и непромјењив, све до момента уколико би, евентуално, била промијењена Резолуција Народне скупштине о војној неутралности, па и друга питања када је ријеч о Србији.

"Српска прати политику Србије када је ријеч о НАТО интеграцијама", наглашава Каран.

Он је рекао да су се странци показали као реметилачки фактор у постизању договора политичких лидера у БиХ.

"Имали су своју улогу, али сада нека пакују кофере и иду кући јер ће тиме помоћи будућности БиХ", поручује Каран.

Он је рекао и да је захтјев за хитну сједницу Представничког дома парламента БиХ о промјени Пословника тог дома, који је иницирала опозиција у Српској, био тежак удар на Републику у смислу директног кршења кључних принципа функционисања парламента БиХ и неспровођења изборне воље грађана Српске.

Каран, који је и професор уставног права, рекао је да би СНСД-ов Зоран Тегелтија, након именовања за предсједавајућег Савјета министара, требало да предложи свој кабинет, о чему ће одлучивати Представнички дом парламента БиХ.

Он је истакао да је Српска успјешно издржала поменуте политичке и економске ударе и показала да је самоодржива и ликвидна упркос раније пренесеним надлежностима на ниво БиХ.

"Ушли смо и у повећање плата и пензија, а нова повећања плата тек слиједе од Нове године", рекао је Каран.

Он је додао да је изворни Дејтонски мировни споразум сјајан оквир за битисање свих у БиХ, али да је огроман проблем нарушавање његових основних принципа, посебно од фактора у Федерацији БиХ, али и високих представника који су се понашали неуставно и одузимали надлежности Српској.

"БиХ је новонастала земља и настала је од два ентитета. Из те чињенице, као и конститутивности три народа, проистиче све остало. У БиХ се може живјети упркос свим различитостима, али у складу са специфичним обликом федералног уређења у којем нико ништа неће изгубити и у којем ће свако имати своје и начин да то заштити", наглашава Каран.