ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти21/11/2019

ДЕЂАНСКИ: ВАЖНО ЈЕ ИНСИСТИРАТИ НА ПОШТОВАЊУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

 

БЕОГРАД, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Интерес српског народа у цјелини јесте да брани међународно право и да Срби никада не траже од својих пријатеља да подрже директно Србију нити Републику Српску, него да траже да одбране међународно право чија је тековина и Дејтонски мировни споразум, сматра политички аналитичар Стевица Деђански.

 

"Дејтонски споразум је потписан и уз све своје мане које је имао, када је потписан био је решење које је, ипак, створило Републику Српску и она је створена је по међународном праву. Стога је важно да ми на њему инсистирамо и тражимо да се изворни Дејтон поштује", рекао је Деђански Срни.

Он је нагласио да је Дејтон гарант останка Републике, Српске те да Српска на том треба да инсистира.

"Ми треба на томе да инсистирамо и не смемо никако да попустимо у томе и тиме ћемо имати подршку одређених светских сила, али и других земаља које ће се, када виде да се допушта да се међународно право крши на једном примеру, упитати шта им гарантује да се то исто неће применити и на њихову земљу", рекао је Деђански.

Он је закључио да је још у свијету став да међународно право треба да се поштује, те да Српска и Србија треба да истрају у захтјеву на томе.

Данас се навршило 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ.