ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/11/2019

ВРАБИЧИЋ: РИЈЕШИТИ ТЕШКУ СИТУАЦИЈУ У ИНСТИТУТУ ЗА УРБАНИЗАМ

 

БАЊАЛУКА, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске затражило је од Владе Српске да му достави одлуку о разрјешењу директора Института за урбанизам, грађевинарство и екологију и именовању вршиоца дужности директора да би почело рјешавање тешке ситуације у овој установи, рекла је предсједник тог синдиката Драгана Врабичић.

 

Врабичићева је рекла новинарима у Бањалуци да је директор Института /Стеван Јовановић/ смијењен на прошлој сједници Владе Спске, али да нису добили рјешење ни о тој смјени нити о именовању новог директора.

Она је истакла да синдикална организација, заједно са гранским синдикатом, јутрос није дозволила Јовановићу улазак у фирму, додавши да није било инцидената.

Према њеним ријечима, синдикат тражи одговорност и директора и других институција које су "дозволиле да директор на овај начин ради".

Врабичићева је рекла да су Институту прије три дана искључени струја и гријање, те да су радници онемогућени да раде.

"Институт је власништво државе и има значај за Републику Српску. Тражимо да се људима омогући да раде", навела је Врабичићева.

Предсједник Синдикалне организације Института Силвана Радуловић рекла је да реорганизацијом ова фирма може добро да послује, те да има довољно посла и да су радници вољни да раде.

Она је нагласила да је радницима, којих је у Институту тренутно 40, стаж неповезан 27 мјесеци, немају здравствено осигурање седам година, а неки потражују 10 плата.

Радуловићева сматра да је за овакво стање најодговорнији директор Стеван Јовановић, који је на тој дужности био од 2012. године, као и тадашњи Управни одбор.

Према њеним ријечима, криза је почела када су формиране двије-три приватне фирме са истом дјелатношћу и поједини радници, блиски директору Инстутута, прешли у те фирме, а Институт од тада почео да губи послове.